Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kvinner i norsk film

Norsk filmbransje klarer ikke å lage storfilmer om kvinner. Så vi lagde en liste

Kvinnelista.

KIRSTENS VALG: Kirsten Flagstads historie er grandios og dramatisk. En perfekt storfilm. Foto: Scanpix
KIRSTENS VALG: Kirsten Flagstads historie er grandios og dramatisk. En perfekt storfilm. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om kvinneroller i norsk film har glødet i årevis. De er for flate. De er for få. Nå har diskusjonen blusset opp igjen, blant annet på grunn av NFIs begredelige tall om at bare 27 prosent av norske filmer i 2017 hadde kvinnelige hovedroller.

Og det var et godt år.

Siden den norske filmbransjen tilsynelatende er ute av stand til å finne historier om storfilmverdige kvinner, tenk «Den 12. mann» og «Kon-Tiki», spurte jeg folk på Facebook om de ville hjelpe bransjen litt på vei. Jeg fikk 53 forslag. 53 fascinerende damer med unike historier, med spenningskurver, storpolitikk og personlig drama. Her er noen av dem:

Dronning Margrete den første (1353 – 1412): Norges eneste regjerende dronning og hjernen bak Kalmarunionen. Ble giftet bort som tiåring og levde et liv preget av maktkamper, allianser, bortførelser, pest og tragedier. En storpolitisk force majeure.

Nic Waal (1905-1960): En av Norges første psykoanalytikere og pioner innen barnepsykiatri. Elev av Wilhelm Reich og særdeles opptatt av kampen for seksuell frigjøring, familieplanlegging og prevensjon. Bedrev motstandsarbeid under krigen. Sammen med Sigrid Helliesen Lund og Nina Hasvold organiserte hun evakueringen av det jødiske barnehjemmet. Ble flere ganger arrestert av tyskerne, og det er indikasjoner på at hun skal ha gjennomført et bankran for å finansiere motstandsbevegelsen.

Kirsten Flagstad (1895-1962): Ble omtalt som «Århundrets stemme» og Norges første internasjonale kvinnelige musikkstjerne. Hadde en lysende operakarriere, blant annet på Metropolitan-operaen i New York. Under andre verdenskrig ble hun satt overfor et umulig valg: Fortsette sin karriere ute og tale Norges sak internasjonalt, eller reise hjem til sin syke ektemann, som var medlem av NS. Hun dro hjem, og opplevde det som mange har omtalt som en bakvaskelseskampanje.

Wanda Heger (1921-2017): Datter av frafallen NS-leder. Tvangssendt til Tyskland med familien under krigen. Organiserte matpakker til Sachsenhausen og laget registre over norske fanger, noe som ble starten på redningsaksjonen De hvite bussene.

Hanna Kvanmo (1926-2005): Stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i SV. Oppvokst i fattigdom, ble sykepleiestudent i tysk Røde Kors under krigen og jobbet blant annet på Østfronten. Ble dømt for landssvik og mistet borgerrettighetene i ti år. Som politiker spesielt engasjert i distriktspolitikk og dem som falt utenfor. Ble kåret til Norges mest beundrede kvinne i en leseravstemning i Dagbladet i 1985, over Gro Harlem Brundtland og Grete Waitz.

Dette var de fem mest omdiskuterte kvinnene i Facebook-tråden. Men vi var også innom motstandskvinner som Anne-Sofie Østvedt i XU og søstrene Olaug og Leikny Karlsen (skutt i armen av Gestapo, rømte fra sykehus, svevde mellom liv og død). Kvinnesakskvinner som Katti Anker Møller, Gina Krog, Fredrikke Marie Qvam, forfattere med dramatiske historier som Amalie Skram og Sigrid Undset.

Det er nok å ta av.

Jo da, den norske filmbransjen har ting på gang. Anne Sewitskys film om Sonja Henie kommer til jul. NFI ga i fjor 12 millioner i produksjonsstøtte til «Spionen», om Sonja Wigert. Storserien «Alt for Norge», om prinsesse Märtha», kommer på NRK i 2020. Men dette er bare sandkorn i ørkenen. Det går bare an å bli bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!