Kvinner i norsk film

Norsk filmbransje klarer ikke å lage storfilmer om kvinner. Så vi lagde en liste

Kvinnelista.

KIRSTENS VALG: Kirsten Flagstads historie er grandios og dramatisk. En perfekt storfilm. Foto: Scanpix
KIRSTENS VALG: Kirsten Flagstads historie er grandios og dramatisk. En perfekt storfilm. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten om kvinneroller i norsk film har glødet i årevis. De er for flate. De er for få. Nå har diskusjonen blusset opp igjen, blant annet på grunn av NFIs begredelige tall om at bare 27 prosent av norske filmer i 2017 hadde kvinnelige hovedroller.

Og det var et godt år.

Siden den norske filmbransjen tilsynelatende er ute av stand til å finne historier om storfilmverdige kvinner, tenk «Den 12. mann» og «Kon-Tiki», spurte jeg folk på Facebook om de ville hjelpe bransjen litt på vei. Jeg fikk 53 forslag. 53 fascinerende damer med unike historier, med spenningskurver, storpolitikk og personlig drama. Her er noen av dem:

Dronning Margrete den første (1353 – 1412): Norges eneste regjerende dronning og hjernen bak Kalmarunionen. Ble giftet bort som tiåring og levde et liv preget av maktkamper, allianser, bortførelser, pest og tragedier. En storpolitisk force majeure.

Nic Waal (1905-1960): En av Norges første psykoanalytikere og pioner innen barnepsykiatri. Elev av Wilhelm Reich og særdeles opptatt av kampen for seksuell frigjøring, familieplanlegging og prevensjon. Bedrev motstandsarbeid under krigen. Sammen med Sigrid Helliesen Lund og Nina Hasvold organiserte hun evakueringen av det jødiske barnehjemmet. Ble flere ganger arrestert av tyskerne, og det er indikasjoner på at hun skal ha gjennomført et bankran for å finansiere motstandsbevegelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer