Norsk filmbransje vil innføre avgift på bredbåndet ditt

- I realiteten en særskatt.

NETTAVGIFT: Produsentforeningen ønsker nå at bredbåndleverandører skal betale en avgift for å finansiere produksjon av kulturinnhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NETTAVGIFT: Produsentforeningen ønsker nå at bredbåndleverandører skal betale en avgift for å finansiere produksjon av kulturinnhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

(Filtermagasin.no): Produsentforeningen, som representerer rundt 120 produksjonsselskaper innen film-, tv- og spillproduksjon i Norge, ytrer ifølge NRK Kulturnytt et ønske om innføring av en egen bredbåndsavgift i Norge.

Ifølge foreningen tjener norske bredbåndsleverandører store penger på at folk får tilgang til norskproduserte kulturprodukter (også det som er ulovlig tilgjengeliggjort) og at de derfor må bidra økonomisk til denne produksjonen.

Ifølge generalsekretær Leif Holst Jensen i Produsentforeningen har endringene i markedet og måten ting nå distribueres på ført til at bredbåndsleverandørene i liten eller ingen grad bidrar til finansiering av nytt innhold - men i stedet lever av at andre tar risikoen.

- Når nettleverandører skal selge større og bedre tilbud til publikum er det nettopp for å formidle det innholdet som innholdsprodusentene skaper. Nettleverandørene lever av innholdet vårt. Da er det naturlig at de bidrar til finansieringen, sier han til Hardware.no.

Les også: Filmavgift på bredbånd i Norge? OK da — på disse betingelsene

12 kroner i året Overfor Kulturnytt skisserer Holst Jensen en avgift i størrelsesorden på én krone i måneden - og argumenterer for at en slik sum kan sikre at et lite og isolert marked som Norge fortsatt skal kunne levere innhold på et høyt profesjonelt nivå.

- Dette er i realiteten en særskatt. Det er en uholdbar tilnærming, sier Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, til Hardware.no.

Han mener en slik åpen bredbåndsavgift ikke kan sammenlignes med eller erstatte en lukket avgift innenfor en næringskjede:

- Hvis vi trekker dette videre; hvem på Internett er det da som ikke har krav om betaling fra nettleverandørene? Det blir som at taxinæringen skal betale utesteder som sliter.

Waterhouse mistenker - sikkert som mange norske bredbåndsabonnenter ellers - at avgiften uansett vil skyves over fra bredbåndsleverandørene til forbrukerne.

Fallende dvd-salg Timingen for utspillet er ikke tilfeldig: I et marked der dvd-salget stuper, og deler av norsk filmproduksjon er finansiert av en dvd-avgift, gjør at bransjen må seg rundt etter nye inntektsmodeller.

I 2012 merket også flere norske cinemateket kuttene, grunnet mindre tilskudd fra Film&Kino - som i stor grad har vært finansiert av denne dvd-avgiften. Det fikk Kulturdepartementet til å vurdere innførsel av en avgiftsordning for filmer som distribueres digitalt over nett.

Det har departementet nå gått bort fra, skal vi tro det statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag:

- Kulturdepartementet har per i dag ingen konkrete planer om å pålegge norske teleselskaper å finansiere norsk filmproduksjon. Vi vil se på problemstillinger knyttet til dette i den kommende filmmeldingen, og vi følger med på utviklingen i våre naboland, sier han til Hardware.no.

Departementet fikk laget en utredning som bekrefter at økonomien i norsk filmbransje er lite robust, noe som skal adresseres i den nevnte filmmeldingen.

Utredningen har imidlertid allerede møtt sterk motbør, blant annet fordi den blant annet anbefalte at mesteparten av pengene som i dag går til produksjon av tv-drama i stedet bør kanaliseres til dokumentarer.

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Sjekk ut alle Filters streamingtips!

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.