Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk filmfest hos kubanerne

Når innbyggerne på Cuba åpner denne containeren, er det klart for en gedigen filmfest. Storsalen i Havana overtar Fredrikstad kinos gamle utstyr.

Og i går var det vorspiel utenfor det nye kinobygget i Fredrikstad. Kinosjef Olav Kjeldsen og Cubas ambassadør i Norge, Guillermo Moreno, bar inn det siste av utstyret som skulle skipes av gårde.

Nytt utstyr

Inne i containeren lå også et lass med norske spillefilmer. Slikt blir det norsk filmfestival av i begynnelsen av juni. Kinoutstyret er langt fra avdanket: Alt er kjøpt inn etter 1995, og kubanerne i byene Havana og Bayamo får nå digital lyd og topp framvisere. - Sammenliknet med det utstyret som er der i dag, blir dette som et splitter nytt surroundanlegg i forhold til en Kurer-radio, sier Olav Kjeldsen.

Støtte fra UD

Det er kinosjef Kjeldsen som har tatt initiativet til vennskapsgaven. Godt hjulpet av politikerne i Fredrikstad og 250000 kroner fra norsk UD har han fått i stand gavepakken. I tillegg har en rekke lokale bedrifter bidratt med midler for å få det til. Han har flere ganger vært på Cuba, og møtte også i fjor den kubanske regissøren Umberto Solas. Han var også æresgjest under filmfestivalen i Haugesund i fjor, takket være Kjeldsen. Ambassadør Moreno er svært fornøyd med gaven hjemlandet nå får. - Denne kulturutvekslingen er veldig viktig, sier han.

Tar 1500 mennesker

Utstyret som nå sendes til Cuba, skal brukes til å ruste opp den største kinosalen i Havana, som tar 1500 mennesker. Den andre byen, Bayamo, som ligger lenger øst på øya, får nå nytt utstyr til en sal som tar 500 personer. Kjeldsen reiser i slutten av april til Cuba for å montere utstyret sammen med kinomaskinisten i Fredrikstad Kino. - Og skulle noe gå i stykker etter hvert, så har vi også sendt nok av ekstrautstyr, sier Kjeldsen. De norske filmene som ligger i containeren og som kubanerne får se i juni er: «Heftig og begeistret», «Over stork og stein«, «Budbringeren», «Insomnia», «Elling», «Herman», «Telegrafisten» og «Sofies verden».

FYR OG FLAMME: Kinosjef i Fredrikstad Olav Kjeldsen (t.v.) gir bort det gamle, men nesten nye inventaret i gamle Fredrikstad kino. Cubas ambassadør i Norge, Guillermo Moreno, takker fornøyd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media