Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk Filmforbund sier at nok er nok: - Ikke jobb for NRK

Fagforeninger i filmbransjen ber medlemmer om å ikke ta midlertidig jobb i NRK, på grunn av dårlige arbeidsvilkår. 

KONFLIKT MED NRK: Flere fagforeninger innen filmmiljøet er på krigsstien mot NRK, og ber medlemmene unngå å signere midlertdige kontrakter med rikskringkasteren. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix
KONFLIKT MED NRK: Flere fagforeninger innen filmmiljøet er på krigsstien mot NRK, og ber medlemmene unngå å signere midlertdige kontrakter med rikskringkasteren. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norsk Filmforbund er på krigsstien mot NRK. Fra 20. mars ber flere fagforeninger innen filmbransjen alle sine medlemmer om ikke å takke ja til engasjement direkte hos NRK, før de har fått på plass en kollektiv rammeavtale.

Oppfordringen kommer fra både Norsk filmforbund, Norske filmregissører, Norske Filmklippere, Foreningen Norske Filmfotografer og Norsk Filmlydforening.

- Nå er det nok! Vi kan ikke lenger akseptere at NRK skal diktere våre arbeidsvilkår. Sammen har vi alltid vært sterkest, og det skal vi fortsette å være, skriver de i en pressemelding.

- Krever rettigheter til «evig tid»

Fagforeningene forklarer at det er en rekke grunner til at de går til dette skrittet. De mener NRK tilbyr mye lavere lønn og generelt mye dårligere vilkår enn det film- og TV-arbeidere får på eksternproduksjoner, at de ikke respekterer tariffavtalene deres, og at NRK krever at midlertidige ansatte som går på lønn, må være engasjert som journalist på tilkallingsvikar-vilkår.

«NRK krever at du skal overdra alle rettigheter for 'evig tid' (ca 120 år) uten kompensasjon. De krever at du skal skrive avtaler som er i strid med forbundenes vedtekter, allerede inngåtte forvaltningskontrakter og fullmakter med tredjeparter. Dette på tross av at alle andre aktører i film- og tv-markedet (ca. 150 avtaleparter med Norsk Filmforbund) aksepterer disse vilkårene», tordner fagforeningene videre.

- Medlemmer er på gråten

Bjørn Alexander Brem, advokat for Norsk Filmforbund og Norske filmregissører, er mildt sagt oppgitt over at NRK forhandler direkte med hver enkelt, og ikke med forbundet. Han sier til Dagbladet at de nå er i forhandlinger med NRK om en rammeavtale for frilansere.

Nå har de kommet med forslag til NRK om en kollektiv avtale, med like vilkår som alle andre bransjens aktører på film og tv.

- NRK har sagt i høringssvaret til ny åndsverkslov at de ikke trenger en styrket åndsverkslov, fordi de forhandler med sterke rettighetsforbund, som er oss. Så forsøker vi å forhandle med NRK, men da sier de at deres strategi er å forhandle og erverve rettigheter fra hver enkelt. Så de forsøker å presse hvert av våre medlemmer en og en, sier Brem, og fortsetter:

- Nå får jeg telefoner fra medlemmer som er på gråten som presses til å skrive under på kontrakter. NRK har et særskilt ansvar for å opptre ryddig, men vi opplever at de gjør alt annet enn det i denne saken, og det er svært beklagelig, sier han til Dagbladet.

- Holder tilbake lønn

I tillegg hevder Norsk Filmforbund at NRK holder tilbake lønn til film- og TV-arbeidere de har engasjert, frem til disse signerer en kontrakt NRK er fornøyd med.

Fagforeningene vil likevel ikke fraråde medlemmer å ta jobb i eksterne produksjonsselskaper som produserer innhold for NRK, siden de mener Filmforbundet og Virke har ryddige avtaler for midlertidige som gjelder for disse selskapene.

Norsk Filmforbund har sendt brev om dette både til NRK og Kulturdepartementet.

Ivar Køhn, dramadirektør i NRK, forklarer at striden handler om at Filmforbundet opprettet forvaltningsorgaet F©R, som Filmforbundets medlemmer er blitt en del av.

- Rettigheter skal avtales direkte

Ifølge Køhn betyr dette at NRK signerer avtaler med F©R, som får alle rettigheter til verk som blir laget for NRK.

- Det er en ny situasjon at arbeidstakerne selv ikke eier rettighetene til sitt eget verk. Vi er i dialog om en kollektiv rammeavtale, men vi mener at rettighetene skal avtales direkte med de som gjør oppdrag for NRK, sier han.

Han sier det ikke er riktig at NRK ikke gir god lønn, men legger til at de ikke er lønnsledende, og at de heller ikke ønsker å være det. Ifølge Køhn er det ingen konflikt med Filmforbundet rundt hvor lang tid innslag eller annet som blir laget for NRK, skal bli liggende i NRKs arkiver.

På spørsmål om hvorvidt NRK tilbyr lavere lønn og dårligere vilkår enn på eksternproduksjoner, svarer Køhn at man kan finne eksempler på begge deler, og at det ikke er noen vesentlig forskjell.

- Kan ikke betale folk svart

- Filmforbundet mener også at NRK ikke respekterer tv og film-arbeidernes tariffavtaler og at NRK krever at de ansatte må være engasjert som journalist eller tilkallingsvikar. Stemmer dette?

- Vi respekterer tariffavtalene med NJ. Det er i dag ingen tariffavtale med Filmforbundet. Vi vil imidlertid åpne for en dialog om en avtale med Filmforbundet, med vilkår som er bedre tilpasset Filmforbundets medlemmer.

- Holder NRK tilbake lønn til engasjerte film og tv-arbeidere fram til de signerer en kontrakt som NRK er fornøyd med?

- Vi er nødt til å ha en avtale med arbeidstakere som regulerer arbeidsforholdet. Vi prøver å unngå lønn som blir utestående, men i og med situasjonen med Filmforbundet har vi hatt tilfeller der folk har begynt å jobbe før de har signert kontrakt. Jeg kan ikke bekrefte at vi har holdt tilbake lønn, men det er først når kontrakter blir signert at vi kan utbetale lønn. Vi kan ikke betale folk svart, sier Køhn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media