Norsk Filminstitutt trekker millionstøtte fordi danskene bare vil ha med én nordmann

Danmarks største dramaserie noensinne.

ENESTE NORDMANN:  Jakob Oftebro har en av hovedrollene i den danske storsatsingen «1864», som har et budsjett på 173 millioner. Men han blir nok også eneste nordmann i produksjonen, som skulle være en samproduksjon mellom flere land. Foto: Per Arnesen
ENESTE NORDMANN: Jakob Oftebro har en av hovedrollene i den danske storsatsingen «1864», som har et budsjett på 173 millioner. Men han blir nok også eneste nordmann i produksjonen, som skulle være en samproduksjon mellom flere land. Foto: Per Arnesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For litt over et år siden ble det klart at Jakob Oftebro (28) fikk en meget sentral rolle i Danmarks Radios (DR) største dramaproduksjon noensinne.

Tv-serien «1864» skal ha et budsjett på hele 173 millioner kroner, og være en samproduksjon mellom flere land.

Norsk filminstitutt (NFI) har støttet produksjonen med 2 millioner kroner
- nettopp fordi det skal være en samproduksjon. Men nå trekker instituttet millionstøtten, melder NRK.

- Det var i utgangspunktet snakk om en betydelig norsk andel, som ble veldig redusert da serien kom i produksjon, sier avdelingsdirektør i Norsk Filminstitutt, Sveinung Golimo til nrk.no.

- Endrer seg Ifølge NFIs nettside for tildelingen skulle den norske andelen bestå av skuespiller Oftebro i en av hovedrollene, kostymør, «klipper som del av et større klippeteam, mulig komponist og diverse post-produksjon, etterarbeid og lab».

Og det var det norske selskapet Cinenord Spillefilm AS som skulle samarbeide med danske Miso Film.

Nå skal det derimot bare være skuespiller Oftebro som utgjør den norske andelen.

- For å få penger til en co-produksjon, så må det være et visst norsk bidrag, og når det bidraget endrer seg, er ikke det de samme premissene som vi vurderte søknaden ut fra, sier Golimo til nrk.no.

- Skandinavias beste «1864» skal både bli en tv-serie i åtte episoder, og så munne ut i en spillefilm. Storsatsingen skal sendes av Danmarks Radio (DR), som de siste årene har laget internasjonale suksess-serier som «Broen», «Forbrytelsen» og «Borgen», mens den i Norge er planlagt på TV 2.

Peter Bose, en av produsentene for serien, har uttalt at Oftebro er en av Skandinavias beste skuespillere.

- Jakob er en av de beste skuespillerne i Skandinavia. Han gjorde det fremragende både i «Max Manus» og «Kon-Tiki», og i tillegg snakker han dansk, sa Bose til Dagbladet i mars i fjor.

Oftebro spiller rollen som Laust, som sammen med broren Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen), verver seg til det danske militæret.

Begge brødrene er forelsket i den samme jenta, Inge, som spilles av Marie Tourell Søderberg.

- Hun er også forelsket i begge to, Laust (Oftebro) som er den sterke og kjekke, og Peter (Sætter-Lassen) som er en intellektuell type. «1864» er mer en kjærlighetshistorie enn et krigsdrama, sa Bose om handlingen i fjor.

- Solstikk Dagbladet var til stede under deler av innspillingen i Praha i fjor sommer. Produksjonen ble rammet av en hetebølge, og enkelte scener måtte derfor spilles inn på kveldstid.

Både skuespillere og statister hadde på seg tykke ulluniformer, i tillegg til at mye støv, sand og røyk ikke gjorde situasjonen enklere. En rekke statister, mellom 15 og 18 stykker, måtte få behandling for solstikk.

- Det var nesten uutholdelige å være der. Folk var helt utmattet. Og de stakkars statistene løp fram og tilbake og fram og tilbake, så det ble veldig tøft, sa Oftebro da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer