Norsk filmkjendis skattegranskes

- Jeg ser frem til å bli gransket, sier filmskaperen Terje Kristiansen til Dagbladet.no

(Dagbladet.no): Den norske filmskaperen Terje Kristiansen (62) granskes av skattemyndighetene i Oslo etter at han inngikk en sluttpakkeavtale med eierne av Imax-kinoen på Aker Brygge.

Kristiansen var sjef for kinoen, men da eierne besluttet å legge ned driften etter å ha tapt over 60 millioner kroner, måtte også Kristiansen slutte.

I fjor høst møtte Terje Kristiansen sin tidligere arbeidsgiver Linstow Eiendom i Oslo tingrett. Der kranglet de om sluttpakken og hvor mye den var verdt. Under rettsaken kom det frem at partene var blitt enige om at deler av utbetalingen ble fakturert som konsulenttjenester.

Det er dette retten, og nå også Oslo ligningskontor reagerer på, og har innledet gransking på bakgrunn av.

- Interessante opplysninger

Etter hva Dagbladet.no kjenner til har Oslo ligningskontor mottatt dokumenter fra eiendomsselskapet som kan kaste lys over sluttpakkeavtalen.

Terje Kristiansen på sin side var ikke kjent med skattegranskingen da Dagbladet.no kontaktet ham om saken.

Hos Oslo ligningskontor er de svært ordknappe overfor Dagbladet.no om skattesaken.

UNDER SKATTELUPEN: Terje Kristiansen ser frem til å bli kikket i kortene av ligningsmyndighetene. Da håper han også at det en gang for alle blir klart at han har krav på en bedre sluttpakke fra sin forrige arbeidsgiver enn det han så langt har fått. Foto: ARNE V. HOEM
UNDER SKATTELUPEN: Terje Kristiansen ser frem til å bli kikket i kortene av ligningsmyndighetene. Da håper han også at det en gang for alle blir klart at han har krav på en bedre sluttpakke fra sin forrige arbeidsgiver enn det han så langt har fått. Foto: ARNE V. HOEM Vis mer

- Jeg kan ikke kommentere hva vi har gjort eller eventuelt kommer til å gjøre i denne saken. Alt jeg kan si er at det var veldig interessant det som kom frem i dommen. Det er nokså uvanlig at vi får så klare uttalelser fra retten, sier avdelingsdirektør Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor til Dagbladet.no.

Ser frem til gransking

- Jeg ser på granskingen som en god nyhet for meg. De ansatte ved ligningskontoret er jo de eneste her i landet som virkelig kan skatt. Jeg opplever dette som drahjelp for min sak. Jeg har jo gått til sak fordi jeg mener jeg ikke har fått betalt for de avtalene som er inngått, sier Kristiansen, som håper skattesaken kan vise at han har rett.

Han krevde i overkant av to millioner i retten, men den legger til grunn at han har fått 1,1 millioner som innleid konsulet, og at han ikke har krav på mer.

Om Kristiansen får et skattekrav mot seg skal han selvsagt betale dette, men han mener at det da faktisk vil bevise at han skulle vært lønnsmottager og ikke innleid konsulent, og at han da har krav på den sluttpakken han forhandlet frem som ansatt.

Reagerer på fremgangsmåten

Oslo ligningskontor opplyser til Dagbladet.no at de kjenner til lignende eksempler på fremgangsmåten som er beskrevet i rettsdokumentene.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er en metode som kan brukes for å at personinntekt skal fremstå som selskapsinntekt, noe som kan føre omklassifisering og lavere beskatning, sier avdelingsdirektør Jan Egil Kristiansen.

Om man blir etterlignet må man først betale skatt av det unndratte beløpet. Så kan man bli ilagt mellom 30 og 60 prosent straffeskatt på beløpet som er unndratt. Er skatten bevisst unndratt er det automatisk 60 prosent straffeskatt. For Linstow sin del kan det være snakk om unndragelse av arbeidsgiveravgift.

Terje Kristiansen fikk ikke medhold i sitt søksmål i Oslo tingrett, men saken er nå anket til lagmannsretten.