Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk filmkrangel til retten

Hemmelige millioner brukt for å finansiere stjernespekket actionfilm. Nå kan den bli stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Sebastians Verden» skal etter planen bli en actionfilm, men er foreløpig bare en såpeopera av dimensjoner.

Staben som jobbet på filminnspillingen i Oslo i august - der blant annet Kim Bodnia og den svenske stjernen Andreas Wilson deltok - mener produksjonsledelsen skylder dem hundretusener av kroner. Etter uker med krangling bestemte staben seg i dag for å ta saken til tingretten.

- Jeg har jobbet i filmbransjen i 20 år, og har aldri opplevd noe liknende. Dette er helt eksepsjonelt, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund. Forbundet representerer 22 medlemmer, som nå tar saken til rettsapparatet.

Tålmodigheten slutt

«Sebastians Verden» fikk mye oppmerksomhet da det ble kjent at en anonym norsk-amerikaner hadde donert 20 millioner kroner til innspillingen. Særlig oppsiktsvekkende var det fordi regissør Knut Møller-Lien - som også skrev boka filmen bygger på - ikke har noe erfaring med filmarbeid fra før.

Men nå kan hele prosjektet kan være i fare. I begjæringen til Oslo Tingrett ber staben om å få lov til å holde tilbake materiale fra filmen fram til regningene er betalt.

- Dette går ikke lenger. Frister ignoreres, noe som fører til at våre medlemmer blir skviset økonomisk. Vi syns det er uakseptabelt og tragisk at de ikke har større respekt for filmfolkene som har jobbet så enormt med denne filmen, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Stjerner på rollelista

MÅ I RETTEN: Regissør Knut Møller-Lien må forklare hvorfor han ikke har betalt filmstaben pengene de mener å ha krav på. Regissøren hevder å ha fått 20 millioner av en anonym norsk-amerikaner. Foto: FRANK KARLSEN
MÅ I RETTEN: Regissør Knut Møller-Lien må forklare hvorfor han ikke har betalt filmstaben pengene de mener å ha krav på. Regissøren hevder å ha fått 20 millioner av en anonym norsk-amerikaner. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Dagbladet.no kjenner til at forbundets advokat i tidligere møter med Møller-Lien har bedt ham om å dokumentere at de 20 millionene faktisk eksisterer.

Det har han ikke villet gjøre.

- Om de har likviditetsproblemer hadde det vært realt om vi hadde fått beskjed om at de trengte tid, slik at folk visste hva de kunne forholde seg til. Det har ikke skjedd. Vi fikk beskjed om at alt var betalt 15. september, men fortsatt er det store beløp som ikke er betalt inn, sier han.

«Sebastians Verden» spilles inn i en rekke land, og har også med norske stjerner som Christian Strand, Camilla Malmquist Harket, Brit Elisabeth Hågensli og Finn Schau.

Ser fram til rettssak

Regissør Knut Møller-Lien er fortsatt ikke interessert i å opplyse hvem hans anonyme investor er. Han hevder han har en avtale med vedkommende om å ikke bidra til å gjøre navnet hans kjent, men at det vil være enkelt for myndighetene å finne ut av det.

Regissøren ser også fram til at saken nå ender i retten.

- Det er også forhold rundt ett av stabsmedlemmenes faktura som vi ønsker å gå til fylkesskattekontoret med, sier Møller-Lien til Dagbladet.no.

image: Norsk filmkrangel til retten

Han har nå engasjert advokat i saken. Regissøren mener saken handler om uenighet om kontrakter, og har tidligere uttalt til Dagbladet.no at han følte seg presset av staben til å gå med på deres krav.

- Jeg er litt lei av alt det andre rundt «Sebastians Verden» nå. Vi får lage en knallbra film, og drite litt i hva pressen skriver, sier han.

Les også:

Nekter å si hvem som ga 20 mill. til norsk film

Lønnskrangel i norsk millionfilm

STJERNESPEKKET: Danske Kim Bodnia er blant stjernene i «Sebastians Verden».