DEBATT

Norsk films homostereotypier

Det er enda et stykke igjen til vi kan se en fiksjonsfigur som er homofil uten at det skal gjøres så mye fuss ut av det. At legningen bare er der, som én av flere komponenter.

PÅ KOMPLEKSITETEN LØS: Henrik Holm som Even i seriesuksessen Skam. - Dette er et av de store paradoksene med norsk fiksjon på tv og film: Man slipper unna med de største stereotyper, uten å møte nevneverdig kritikk. I film etter film, serie etter serie, skriver artikkelforfatteren. Skjermdump fra NRK.
PÅ KOMPLEKSITETEN LØS: Henrik Holm som Even i seriesuksessen Skam. - Dette er et av de store paradoksene med norsk fiksjon på tv og film: Man slipper unna med de største stereotyper, uten å møte nevneverdig kritikk. I film etter film, serie etter serie, skriver artikkelforfatteren. Skjermdump fra NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk film har igjen delt sitt anakronistiske syn på casting. Denne gangen knyttet til homofili. Henrik Holm fra Skam har nemlig kommet i hendene på skuespilleragenten Lene Seested ved Panorama Managment, og hun sier om hans videre karriere: «Det blir ikke flere homofile karakterer med det første. De vil vi avvise. Nå ønsker han å gjøre helt andre roller.»

I norsk films verden er nemlig det å være homofil det samme som å være én karakter. En type. Da er du noe bestemt, du mener visse ting, beveger deg på en spesiell måte, har noen unike preferanser og kler deg så det synes. Det skal ikke være noen tvil liksom, fra første scene, hva denne karakterens seksuelle preferanser er. Som Aksel Hennie i Lønsj, eller Kåre Conradi i 37 ½ – for å nevne noen av de få skildringene vi har av homofile i norsk film.

Skam er et framskritt i utvikling av repertoaret for homofile i norsk fiksjon. Samtidig er det enda et stykke igjen til vi kan se en fiksjonsfigur som er homofil uten at det skal gjøres så mye fuss ut av det. At legningen bare er der, som én av flere komponenter. Er du homofil i norsk film, er det som et unntak, en anomali.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer