Kortfilmfestivalen i Grimstad

Norsk films mektigste stiller ikke til debatt:
- Feig og usynlig

- Urimelig kritikk, svarer filmtopp Sindre Guldvog.

RETTER SKARP KRITIKK: Skuespiller Iselin Shumba (t.v.) og regissør Gunhild Enger kaller direktøren for Norsk filminstitutt for feig og usynlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RETTER SKARP KRITIKK: Skuespiller Iselin Shumba (t.v.) og regissør Gunhild Enger kaller direktøren for Norsk filminstitutt for feig og usynlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjønnsbalanse og mangfold i norsk film er to av bransjens mest aktuelle og diskuterte utfordringer akkurat nå, og er også hovedtemaet for en paneldebatt under åpningen av Kortfilmfestivalen i Grimstad i dag.

Men den mektige direktøren med nøkkelen til pengebingen på 625 filmmillioner og øverste ansvarlig for bransjens kvoteringspolitikk, Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt (NFI), har valgt å ikke stille til onsdagens debatt.

FÅR KRITIKK: NFI-direktør Sindre Guldvog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: NFI-direktør Sindre Guldvog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Guldvog leder NFIs pågående arbeid for å nå målet om femti-femti kjønnsbalanse i norsk film innen 2020.

- Feigt

Direktørens fravær får to av paneldeltakerne, regissør Gunhild Enger fra Filmregissørforbundet og skuespiller Iselin Shumba fra Skuespillerforbundet til å reagere kraftig.

- Som øverste leder for norsk film er det svakt og feigt å ikke være til stede når bransjen skal debattere dette. Det sender veldig defensive signaler og utstråler at man ikke bryr seg om jobben sin. Guldvog er fra før en svært usynlig leder, sier Enger til Dagbladet.

De to anerkjenner likestillingsarbeidet til NFI, men med bakgrunn i tematikken for debatten, mener Shumba at det ikke finnes et viktigere sted for direktøren å være, enn i Grimstad.

- Det brenner under føttene til NFI for å oppnå en reell likestilling innenfor norsk film. Vi vet at det er en vanskelig jobb og hvor harde tiltak som trengs, men at Guldvog ikke er til stede, er bakstreversk.

- Uheldig signaleffekt

Ifølge e-postkorrespondanse Dagbladet sitter på inviteres Guldvog til festival og paneldebatt femte april. Først 24. mai svarer direktørens assistent på forespørselen.

- Sindre Guldvog takker så mye for hyggelig invitasjon til årets Kortfilmfestival i Grimstad. Dessverre har han i år ikke anledning til å delta, men han sender dere sine beste ønsker om en strålende festival, skriver Siri Harr Steinvik i NFI.

5. juni svarer daglig leder for Kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen.

- Debatten i Grimstad har representanter fra alle bransjeorganisasjonene og temaet vi løfter berører dem og Norsk filminstitutt på en måte som gir en uheldig signaleffekt hvis du ikke er til stede, skriver Svingen og ber samtidig Guldvog revurdere avslaget.

- Godt representert

Svingen får da nok et avslag fra Guldvog, som bedyrer at han ikke har anledning til å stille. Direktøren oppgir ikke en personlig eller profesjonell grunn til avslaget.

- NFI vil likevel være godt representert i panelet, med en av mine nærmeste medarbeidere, Stine Helgeland (avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt & internasjonale forhold red.anm.). Hun har høy kompetanse i spørsmålene som er satt på dagsorden, skriver Guldvog.

NFI-direktøren er forelagt kritikken fra Shumba og Enger. Overfor Dagbladet anser han den som ufortjent.

- Jeg har deltatt ved alle andre anledninger tidligere. At det at man ikke kan stille én gang får slike dimensjoner og gir slike påstander, er urimelig. Jeg har andre møter som jeg må avvikle i dag og jeg må ha anledning til å foreta mine egne prioriteringer.

Annet på timeplanen

- Du kalles for en feig og usynlig leder. Hva tenker du om det?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Har du forståelse for at kritikken kommer når du ikke stiller?

- Ja, det går an å tenke at jeg ikke vil debattere, men jeg styrer min egen timeplan etter det jeg mener er det beste for jobben. Det er hyggelig å bli invitert til debatt, men NFI deltar med kompetente personer, sier Guldvog.

2017 var det første året det ble praktisert moderat kjønnskvotering for norsk film, så kalt førti-seksti-kvotering. Målene ble ikke nådd.

Savner kraftig skyts

Som Dagbladet tidligere har omtalt, viser rapportene til Norsk filminstitutt at bare 27 prosent av hovedrollene i norske spillefilmer i 2017 er spilt av kvinner. Kvinneandelen i norske premierefilmer har falt fra over 34,3 prosent i 2015 til under 30,8 prosent i 2017.

Mannlige produsenter hadde i gjennomsnitt to ganger større produksjonsbudsjett for spillefilm enn kvinnelige produsenter i 2015, og nesten tre ganger større i 2016.

- Hvordan skal vi tro på at dette er ordnet innen 2020, spør Gunhild Enger, som savner kraftigere skyts fra NFI.

- Da regjeringen lempet på avgiftene for dieselbiler, så økte salget betraktelig. Filmprodusenter styres av økonomi. Med pengetiltak får man rask endring.

ØNSKER RADIKALE TILTAK: Iselin Shumba og Gunhild Enger Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKER RADIKALE TILTAK: Iselin Shumba og Gunhild Enger Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Resultatene kommer

Shumba etterlyser radikale tiltak fra NFI.

- Et mål om førti-seksti er en fallitterklæring. NFI kan velge å tolke sitt mandat fra Kulturdepartementet i ytterste konsekvens. Så gi 60 prosent av midlene til kvinner. Menn har fått sitt lenge nok, og vi må ha endring for å heve kvinnekompetansen.

Femti-femti-kvotering tar tid å gjennomføre, svarer Sindre Guldvog.

- Resultatene kommer, og med arbeidet vi gjør vil de være tydelige innen 2020. Det er ikke så lett som å bare styre pengene. Kjønnsbalanse er viktig, men er ikke det eneste målet for filmpolitikken. Vi skal ha kulturell diversitet, nå publikumsmål, geografisk spredning og filmer som treffer forskjellige målgrupper.

I dagens panel, som ledes av «Dagsrevyen»-reporter Ingerid Stenvold, sitter foruten Enger, Shumba og Helgeland også representanter fra Arbeiderpartiet, Venstre, Produsentforeningen og Filmklubbforbundet. Kortfilmfestivalen i Grimstad åpner i dag og avsluttes søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer