Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk filmskred neste år

Neste år byr på 13 norske kinoopplevelser, de som har tjuvtittet,spår et godt nytt år for norsk film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye filmene

Ingen har sett alle filmene, selvsagt, noen er ikke engang innspilt ennå, men likevel:

- Blir det solgt mindre enn 1,5 millioner billetter til norske filmer neste år, ser jeg på det som et nederlag, sier Harry Guttormsen, spillefilmkonsulent i Norsk Filmfond.

I år ender billettsalget på nesten 1,8 millioner, mest takket være «Elling» og «Heftig og begeistret», som til sammen er sett av mer enn 1,3 millioner nordmenn.

Guttormsen tror den nye dokumentaren om Berlevåg Mannsangforening, «Heftig og begeistret i vesterled» , storsatsingen «Jeg er Dina» og animasjonsfilmen «Karlsson på taket» vil stå igjen som kinovinnere neste år:

- De tre blir lokomotivene.

Ramsalt dokumentar

Men første film ut heter «Å seile sin egen sjø» . Dette er en ny ramsalt dokumentar, som får premiere på filmfestivalen i Tromsø i januar - der «Heftig og begeistret» slo gjennom for snart et år siden.

Filmen følger fire kystmennesker: en kvinnelig sjarkfisker fra Lofoten, en allsidig sauebonde og rekvedsamler fra Helgeland, en båtbygger fra Austevold og en 82 år gammel østersoppdretter fra Os - kommunen som er mest kjent for å ha oppdrettet Frp-broileren Terje Søviknes.

- Filmen har mye humor og en god del poesi, sier regissør Øivind Sandberg.

Det er få land som lager så mange kinodokumentarer, i forhold til den totale filmproduksjonen, som Norge. Fem av neste års norske filmer er dokumentarer.

Mer mannskor

Etter «Å seile sin egen sjø» kommer «Alt om min far» , Even Benestads portrett av pappa Esben «Esther Pirelli» Benestad. Filmen forteller hvordan Even har lært seg å leve med en far som er kjendis fordi han kler seg i kvinneklær.

Så, i mars, kommer «Heftig og begeistret i vesterled» . Regissør Knut Erik Jensen har fulgt koret til USA - hvor de blant annet har markedsført sin forrige film som kandidat til Oscar.

Til høsten, sannsynligvis på Haugesundfestivalen, kommer «Velkommen hjem» , der den erfarne dokumentaristen Trond Kvist skildrer norske innvandrermiljøer.

«Drømmen om Lollywood» er også om innvandrere: Norsk-pakistanske Shiraz Khan forlater en jobb i sikkerhetskontrollen på Gardermoen for å søke lykken som filmskuespiller i Pakistan. Når, om og hvordan denne filmen kommer på kino er litt usikkert, kanskje får den bare en begrenset distribusjon i de største byene.

«En kanonfilm»

En helt annen ståhei blir det når «Jeg er Dina» har premiere på kvinnedagen 8. mars.

- Den kommer nok til å gå opp i 50- 60 kopier, som en stor internasjonal film, sier direktør Bjørn Hoenvoll i Egmont Columbia Tristar.

- Hvor stort besøkstall tror du den får?

- Jeg har sluttet å gjette på slikt, men at det blir stort er jeg ikke i tvil om. Vi har store forventninger og har fått god respons på testkjøring, sier Hoenvoll.

- «Dina» blir en kanonfilm, sier Harry Guttormsen - som var til stede på testkjøringen.

Og god bør den bli, for norgeshistoriens dyreste film trenger suksess i flere land for å spille inn igjen de 120 millionene den har kostet. Produsentene arbeider nå for å få den med på filmfestivalen i Berlin.

Trangt om plassen

Med fare for å bli stilt i skyggen av «Jeg er Dina», har også Lars Bergs «Glasskår» og Trygve Allister Diesens «Tyven, Tyven» siktet seg inn mot premierer i februar og mars. Den første handler om to brødre - den ene kreftsyk - den andre om en far som kidnapper sin datter.

Unni Straumes «Musikk for bryllup og begravelser» , med Lena Endre og Bjørn Floberg i hovedrollene, skulle også på kino på denne tida - men produsent Edward A. Dreyer vurderer å utsette den til høsten.

«Folk flest bor i Kina» , laget av seks forfattere og ni regissører, får premiere i august, med Gunnar Vikenes «Himmelfall» hakk i hæl, en mørk komedie med Kristoffer Joner og Maria Bonnevie.

Karlsson kommer

I oktober kommer endelig «Karlsson på taket» , som har vært litt plaget av produksjonsproblemer, etter regissør Nille Tystads dramatiske fratreden i fjor. Regien er nå ved Vibeke Idsøe, som også har skrevet manuset, mens John M. Jacobsen er produsent.

Sistemann ut neste år, med forbehold om endringer i programmet, blir regissør Bent Hamer. Med «Salmer fra kjøkkenet» , er han tilbake i det miljøet han skildret så mesterlig i debutfilmen «Eggs». Det handler om fåmælte, mistenksomme menn på den norske landsbygda.

Hele Norges coronakart