Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norsk fiskerbransje har ikke bruk for en bøllete, hvit ridder

Sandbergs bøllete fiskeriforvatning.

«NÆRINGSVENNLIG:» Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl
«NÆRINGSVENNLIG:» Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL) og Havforskningsinstituttet (HI) har den siste måneden vært i en heftig konflikt. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har hoppet uti med begge beina for å rydde opp.

Utgangspunktet er en oppsiktsvekkende påstand fra NSL: HI har har jukset med forskningsresultater, og gitt et falskt bilde av at lakselus fra oppdrett gir nedgang i villfisk. Dermed har næringa «urettmessig har fått skyld for at den genetiske egenarten til laksen i Hardangerfjorden er ødelagt», som fagsjef i NSL Frode Reppe sa til NRK tidlig i mars. HI svarte med å karakterisere det som «usaklige og grove påstander».

Sandberg mener vi ikke kan leve med en slik konflikt mellom næringa og instituttet, og kalte derfor inn til et oppvaskmøte torsdag denne uka. Der bestemte han at det skal gjeninnføres et uavhengig faglig råd for HI bestående av nasjonale og internasjonale eksperter, som også skal se på den konkrete konfliktsaken. Overfor Bergens Tidende og andre medier i etterkant av møtet, slår Sandberg fast at HI skal være et næringsvennlig institutt. Men ikke bare det: Stortinget har vedtatt en vekst i næringa på fem-seks ganger fram mot 2050. Om instituttet ikke skulle mene det er forsvarlig, skal de lage modeller som gjør det forsvarlig å nå de målene, mener Sandberg.

Dette er helt uakseptable holdninger fra en norsk minister, og lyder mest som en parodi på bestilling av oppdragsforskning. Havforskningsinstituttet har fått like mye kjeft for å være for snille med oppdrettsbransjen, som de har blitt beskyldt for å være for kritiske. Å legge til grunn at et uavhengig forskningsorgan skal levere resultater som er i tråd med de politisk vedtatte ambisjonene, er fullstendig meningsløst. «Slike forskere ville ikke jeg hørt på», som professor Steinar Vagstad i styret i Forskerforbundet sier til Bergens Tidende.

Lakselus er et alvorlig problem for norsk oppdrettsnæring. Bruken av kjemikalier mot lakselusa nådde nye høyder i 2015. Næringa er oppgitt over det de påstår er en svartmaling av situasjonen, men fiskeriministers innsats hjelper på ingen måte. Å så tvil om forskermiljøenes uavhengighet er å slå beina under en troverdig forvaltning. Sandberg har allerede bemerket seg ved å varsle en kamp mot udefinerte «mørke motkrefter» som er skadelige for den norske sjømatnæringa. Norsk fiskerbransje har ikke bruk for en bøllete, hvit ridder. De har bruk for troverdig kunnskap, og forskningsbasert ressursutnytting.