Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
MICHIGAN: Etter å ha mottatt dusinvis av klager, har Nordic Pineapple, et lite Bed & Breakfast, sett seg nødt til å fjerne et norsk flagg fra døra si. Reporter: Celina Morken Vis mer

Norsk flagg fjernet

Full flaggforvirring ved Bed & Breakfast i USA. - Folk ble fornærmet, sier eierne.

Etter å ha mottatt dusinvis av klager, har Nordic Pineapple, et lite Bed & Breakfast i Saint Johns i Michigan, sett seg nødt til å fjerne et norsk flagg fra døra si. Årsaken er at det blir forvekslet med det kontroversielle sørstatsflagget, melder WILX.

Det er eierne, Greg og Kjersten Offbecker, som forteller at både gjester og forbikjørende har anklaget dem for å bruke sørstatsflagget. Men flagget de klager på er altså det norske.

DEMONSTRASJON: Et ektepar i St. Louis rettet våpen mot en gjeng demonstranter for Black Lives Matter-bevegelsen. Video: Daniel Shular via Storyful Vis mer

- Det er de samme fargene (rødt hvitt og blått), men det er ingen stjerner i det norske flagget, og sørstatsflagget har en stor «x». Norge er jo en del av norden, og de har alle kors i flaggene sine, sier ekteparet.

Fjernet

Nå har de sett seg nødt til å ta flagget ned.

- Vi har begynt å bli bekymret for at det skal skremme folk fra å komme hit, og at de skal dømme oss nord og ned over det.

Kjersten Offbecker sier de brukte flagget for å representere hennes norske aner, men at de ikke lengre føler det er verdt prisen de må betale. Hun sier de har mottatt ufine eposter og telefoner i forbindelse med det norske flagget, som enkelte amerikanere tilsynelatende ikke kjenner igjen.

- Folk sier at vi burde skamme oss over å flagge med sørstatsflagget, sier hun.

Noen er til og med overbeviste om at huset ble bygget av ledere fra de gamle sørstatene. I realiteten ble det bygget av fagforeningsarbeidere for datteren av byens grunnlegger.

Facebook skriver hotellet:

- Flagget blir så ofte tatt for å være sørstatssflagget. Folk blir fornærmet før de forstår at de tar feil, sier hun.

Kan skjønne forvirringen

«TEGN PÅ UVITENHET»: Deborah Kitchen-Døderlein ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk. Foto: UiO.
«TEGN PÅ UVITENHET»: Deborah Kitchen-Døderlein ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk. Foto: UiO. Vis mer

Deborah Kitchen-Døderlein er førsteamanuensis på ILOS (Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk) ved Universitetet i Oslo. Hun mener misforståelsen er et tegn på uvitenhet, men kan forstå hvorfor enkelte forvekslet flaggene slik det henger på «Nordic Pineapple».

- Flagget henger sammenkrøllet og på skrått, på en måte som skjuler detaljene. Da kan det jo se litt mer ut som sørstatsflagget enn om man hadde sett det rett fram, sier hun.

Rasismedebatten raser

Michigan ligger i midtvesten i USA, som var det mest populære bosetningsområdet for norske immigranter under utvandringen på 18- og 1900-tallet, men Kitchen-Døderlein informerer om at Michigan ikke er blant de statene med høyest norskættet befolkning, som i dag ligger under én prosent.

HETT TEMA: Kvinnelig demonstrant i Lansing, Michigan. Byen ligger en halvtimes kjøretur fra Saint John. Foto: NTB Scanpix.
HETT TEMA: Kvinnelig demonstrant i Lansing, Michigan. Byen ligger en halvtimes kjøretur fra Saint John. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hun påpeker også at Norge er et lite land, og at man ikke kan forvente at alle skal kjenne igjen flagget.

- Dette er også et urbant område med omtrent en femtedels afroamerikanske innbyggere, og akkurat nå er rasismesaken hetere enn på lang tid, sier hun, med henvisning til de voldsomme antirasistiske demonstrasjonene i USA denne våren og sommeren. «Det er en opphetet debatt, og alle tar en side», sier hun.

Ekteparet Offbecker forsøker nå å finne en annen måte å vise fram det norske flagget, som ikke vil støte den øvrige befolkningen i byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!