Norsk forfatter bedt om å hjelpe krigsforbryter

Radovan Karadzic ber Knut A. Braa om vitnehjelp.

SKRIVER OM KRIG: Forfatter Knut A. Braa er tidligere FN-soldat, og har skrevet flere bøker med krig som bakteppe. Nå ber advokaten til den tidligere serbiske presidenten og krigsforbryteren Radovan Karadzic Braa om hjelp i rettsaken i Haag. Foto: Lasse Berre.
SKRIVER OM KRIG: Forfatter Knut A. Braa er tidligere FN-soldat, og har skrevet flere bøker med krig som bakteppe. Nå ber advokaten til den tidligere serbiske presidenten og krigsforbryteren Radovan Karadzic Braa om hjelp i rettsaken i Haag. Foto: Lasse Berre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da romanforfatter Knut A. Braa kom hjem fra to ukers ferie i starten av august og satte seg ved datamaskinen, ble han møtt av en e-post fra forsvareren til krigsforbryteren Radovan Karadzic. Karadzic står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter at han blant annet ledet den blodige Srebrenica-massakren i Bosnia-Hercegovina i juli 1995. Bakgrunnen for at Karadzics forsvarer har tatt kontakt med Braa, er et stort intervju den norske forfatteren gjorde med den serbiske avisa Pecat tidligere i år, hvor den han forteller om sine tanker omkring situasjonen på Balkan og det internasjonale samfunnets roller i Bosnia- og Kosovokrigene.

Vil ha vitner- Jeg tror Radovan Karadzic er ute etter å finne vitner til amerikanske flydropp med våpenforsyninger til den muslimske parten under Bosnia-krigen i 1995, forteller Braa.Braa har gjennom flere romanthrillere, deriblant hans siste, "Endgame", satt søkelys på lyssky områder ved norsk etterretningstjeneste. Ved hjelp av grundig research av dokumenter, og gjennom samtaler med NATO-soldater, avdekker romanene hans også kritikkverdige forhold ved norsk og internasjonal håndtering av Bosnia- og Kosovokrigene. I oktober kommer thrilleren "Fastball" i salg.- I forbindelse med research til boka, har jeg vært i kontakt med flere i det norske forsvaret som forteller at de var vitner til flydroppene med våpen over byen Tuzla i Bosnia. Dette skjedde til tross for at FN hadde vedtatt en resolusjon mot at partene i Bosnia-krigen skulle støttes med våpen, og til tross for at det var flyforbud i området, sier Braa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer