HACKET: Forfatter og redaktør i Kagge forlag, Aslak Nore, er blant dem som ble hacket onsdag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
HACKET: Forfatter og redaktør i Kagge forlag, Aslak Nore, er blant dem som ble hacket onsdag. Foto: Steinar Buholm / DagbladetVis mer

Stort twitterangrep:

Norsk forfatter nazi-hacket

Hackere twitret hakekors-meldinger om «Nazi-Nederland» og «Nazi-Tyskland», blant annet fra Aslak Nores profil.

(Dagbladet): En lang rekke twitterkontoer ble utsatt for et hackerangrep onsdag.

Det førte til at blant annet BBC North America, Forbes og Unicef USAs twitterkontoer publiserte meldinger med emneknaggene #Nazialmanya og #Nazihollanda, og hakekors, skriver USA Today.

Blant de rammede er også den norske forfatteren Aslak Nore.

- Det er selvfølgelig ubehagelig. Ingen ønsker at noe sånt skal skje, sier Nore til Dagbladet.

Oversatt til norsk betyr emneknaggene «Nazi-Tyskland» og «Nazi-Nederland».

Kalte nederlendere nazister

Twittermeldingene er skrevet på tyrkisk, og inneholder teksten «Vi sees 16. april», som er datoen for folkeavstemningen i Tyrkia. Her skal det skal stemmes over et forslag som gir presidenten mer makt. Twittermeldingene inneholder også en lenke til en video med Erdogan-taler. Det er uklart hvem som står bak hackerangrepet.

Hackingen skjer i kjølvannet av at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte nederlendere «nazi-etterkommere og fascister», etter at Nederland lørdag nektet Tyrkias utenriksminister og den tyrkiske familieministeren å drive valgkamp i landet. Erdogan har også anklaget Tyskland for «nazi-metoder», etter at folkemøter med tyrkiske politikere ble stanset i flere tyske byer.

Nore mener det er tydelig at hackingen henger sammen med denne striden.

HACKET: Slik så twittermeldingen som ble lagt ut på Aslak Nores profil ut. Den er nå slettet. Foto: Skjermdump
HACKET: Slik så twittermeldingen som ble lagt ut på Aslak Nores profil ut. Den er nå slettet. Foto: Skjermdump Vis mer

- La det være sagt at dette ikke er standpunkter jeg står inne for. På den annen side har jeg vært utsatt for verre. Det er ubehagelig, men jeg lever godt, sier Nore.

Nektet innreise

Lørdag nektet Nederlands liberal-konservative statsminister, Mark Rutte, flyet til den tyrkiske utenriksministeren, Mevlüt Çavusoglu, å lande i Rotterdam.

Senere samme dag tok den tyrkiske familieministeren, Fatma Betül Sayan Kaya, seg inn i Nederland fra Tyskland med bil, og forsøkte å komme inn i konsulatet. Politiet hindret henne, og det oppsto både demonstrasjon og sammenstøt. Hun kjørt over grensa igjen med politieskorte.

Begge politikerne skulle inn i landet for å drive valgkamp i forbindelse med den tyrkisk folkeavstemningen 16. april.

- Jeg trodde nazismen var død, men tok feil. Nazismen er ennå veldig utbredt i Vesten. Vesten har vist sitt sanne ansikt, tordnet Erdogan fra en konferanse i Istanbul.

Lokale myndigheter i flere byer i Tyskland, stoppet i forrige uke flere folkemøter, hvor tyrkiske politikere skulle ha deltatt. Begrunnelsen var blant annet hensyn til brannsikkerhet, skriver NTB.

President Recep Tayyip Erdogan reagerte med raseri og anklaget også Tyskland for å bruke nazi-metoder.