Norsk forskning trenger kvinner

Regjeringen er villig til å forskjellsbehandle kjønn dersom det er dette som må til for å oppnå en bedre kjønnsbalanse innen forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

God forskning blir ikke til i et vakuum. Ny forskning bygger på eksisterende viten. Forskere fra ulike fagmiljøer og land utfyller hverandre ved å belyse samme tema fra ulike vinkler. Forskere trenger hverandre som kunnskapskilder, inspiratorer, diskusjonspartnere - og ikke minst som kritikere. Et mangfold i forskningen er nødvendig for at forskerne skal kunne fylle de rollene de har overfor hverandre som kolleger. Dette innebærer blant annet at vi må rekruttere forskere av begge kjønn.Den rød-grønne regjeringen har som mål at kvinner og menn i samme grad skal delta på viktige beslutningsarenaer - innen ulike felt og på alle nivåer. I dag er kvinner klart underrepresenterte i forskningen. Under 30 prosent av forskerne i Norge er kvinner. Blant professorer er kvinneandelen bare 17 prosent. Dette er et demokratisk problem fordi kvinner i mindre grad enn menn setter dagsorden og prioriteringer for forskningen. Underrepresentasjonen av kvinner i akademia utgjør også et samfunnsøkonomisk problem. Verdifullt talent forblir uutnyttet og vi mister viktige muligheter. Likestillingstiltak må derfor være en integrert del av strategien for å nå Regjeringens ambisiøse forskningspolitiske mål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer