Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk Gates-bløffer tatt for mer juks

Journalist anklages for å ha fabrikkert intervjuer med Schumi og Thatcher.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Journalist Bjørn Benkow (66) solgte tidligere i år et intervju med Bill Gates til Aftonbladet og magasinet Mann, angivelig foretatt på et rutefly til München. Problemet er at Microsoft-gründeren nekter for å ha bidratt til intervjuet.

21. juli trykket også Dagbladets Sportsmagasinet en reportasje med superstjernen Michael Schumacher, ført i pennen av Benkow. Deler av intervjuet gir inntrykk av å være gjort i Schumachers strengt bevoktede hjem i landsbyen Vufflens-le-Chateau i Sveits. Flere Formel 1-kjennere i Norge reagerte på reportasjen.

Nå viser det seg også at ikke alt ved dette intervjuet er som det skal. Det ble i hvert fall ikke foretatt i Sveits.

- Ingen journalist ville fått komme i nærheten av hans private hjem, uten at jeg hadde visst om det. Kanskje han bare har vært på en pressekonferanse? Michael er opptatt av å bevare privatlivet, og han ville heller ikke holdt en pressekonferanse i nærheten av hjemmet sitt, sier Formel 1-stjernens presseagent Sabine Kehm til Dagbladet.no.

Thatcher-bløff

Også tidligere har Bjørn Benkow vært i hardt vær for anklager om å ha fabrikkert intervjuer. I 1992 gikk britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher ut mot Benkow og bladet Spekter, etter at nordmannen påstod at han hadde gjort et intervju med henne over en middag.

- Hun kan ikke minnes et slikt middagsselskap som skildres i bladet. Ingen av de selskapene hun deltok i stemmer med beskrivelsen i artikkelen, uttalte pressesekretær John Whittingdale ved Thatchers kontor til Dagbladet.

Benkow ble senere permittert fra stillingen som redaksjonssjef.

image: Norsk Gates-bløffer tatt for mer juks

Bjørn Benkow har tilsynelatende et imponerende kildenettverk: Han har angivelig intervjuet Oprah Winfrey i en luksusvilla hjemme hos noen venner av henne.

Og han var én av særdeles få journalister som fikk snakke med Tom Cruise i forkant av fødselen til kjæresten Katie Holmes - et scoop som gikk verden over.

Vi Menn boikotter

Flere medier har kjøpt altså kjøpt artikler av Benkow. Men noen har også sluttet med det.

- Vi har takket nei til bidrag fra Benkow, sier redaktør Reidar Martinsen i Vi Menn til Dagbladet.no.

- Det skyldtes klare indisier på at ikke alle opplysninger var til å stole på.

Etter det vi kjenner til, skar det seg mellom Benkow og Vi Menn da frilanseren tilbød bladet et intervju med skuespilleren Kiefer Sutherland. Benkow opplyste at intervjuet var gjort hjemme på ranchen til «24»-stjernen, men Vi Menn fikk på annet hold opplyst at Sutherland forlengst hadde solgt ranchen sin.

- Hvorfor ble han ikke stoppet?

På begynnelsen av 80-tallet leverte Benkow stoff til bladet Nye Alle Menn, der Egil Ulateig var redaktør.

- Han forsøkte å selge oss ting som jeg ved kontroll fant ut at ikke var genuine. Han forlangte mye penger for sine såkalt eksklusive reportasjer, og på noen av intervjuene hadde han bare vært til stede på en pressekonferanse, forteller han til Dagbladet.no.

Når Benkow ble tatt, hadde han unnskyldninger som Ulateig karakteriserer som «eventyrlige».

- Et og annet intervju han har gjort kan nok være riktig, men jeg har forundret meg i alle år over at han har fått fortsette på denne måten. Jeg lurer på hvorfor ingen har satt ned foten, sier Ulateig.

- Nytter ikke bløffe

På 80-tallet gjorde han blant annet intervjuer med Joan Collins og Donald Sutherland for Scanorama. Senere ble Benkow redaktør i Søndag Søndag.

De siste årene har han imidlertid ikke tjent stort på journalistyrket. Ligningen for 2004 viser en inntekt på 52 851 kroner.

Bjørn Benkow skrev i fjor en artikkel hos PC World om yrket som journalist.

Han beskriver journalistvirket som lettere i dag enn tidligere:

«Den gamle journalistmaximen, «sjekk ikke fakta, for da holder ikke story\'n» er ikke gangbar lenger. Idag går det ikke å plagiere, bløffe eller lyve. For idag kan alle lett sjekke historien og fakta fra de samme kildene du selv har. Og du blir uvegerlig konfrontert».

  • Dagbladet.no har i hele dag forsøkt å få tak i Bjørn Benkow. Han har ikke besvart våre henvendelser.
IKKE PÅ RUTEFLY: Bill Gates nekter for å ha blitt intervjuet av Benkow på vei til München i rutefly.
TILBØD INTERVJU: Journalist Bjørn Benkow tilbød Vi Menn intervju med Kiefer Sutherland. Etter å ha gjort sine egne undersøkelser, besluttet magasinet seg for å ikke bruke journalisten mer.
IKKE PÅ MIDDAG: Margareth Thatcher nektet for å ha vært på middag med Benkow i 1992.
IKKE I SVEITS: Intervjuet med Michael Schumacher ble ikke foretatt i Sveits, som Benkow påstod, hevder hans presseagent.