«Norsk» GP fra Estland

To nordmenn sitter med hovedansvaret for årets Melodi Grand Prix i Estland. - Jeg kan love et spektakulært og moderne show, sier Marius Bratten (34), som har tv-regien.

Bratten er fra Oslo, men er utdannet i Sverige. Til daglig jobber han i Sveriges Television (STV) i Stockholm.

Hans høyre hånd i forberedelsene til EuroSong-finalen i Tallinn lørdag 25. mai, er script og regiassistent Reidunn Nørstelien i NRK.

- Estisk tv (ETV) har bare 350 ansatte. De mangler økonomiske, tekniske og menneskelige ressurser til å kunne gjennomføre et så stort løft som en Grand Prix-finale er. Siden jeg hadde regien for den svenske GP-finalen i Globen for to år siden, ble jeg spurt. NRK har god ekspertise på flerkamerabruk og avvikling av store tv-show. Gjennom GP-veteran Pål Veiglum fikk jeg en regiassistent fra Norge, sier Bratten.

- Spennende

Han har allerede arbeidet i den estiske hovedstaden i fem uker. Selv om Estland mangler praktiske ressurser, skorter det ikke på kreativ kunnskap.

- Jeg tror årets GP-show kan bli et av de mest spennende på mange år. ETV består av mange unge, godt utdannede og kreative mennesker med utrolige ideer. «Et moderne eventyr» er den dramaturgiske rammen rundt tv-showet. Jeg kan love dere et spektakulært show, sier Bratten.

«Nordisk land»

Bratten har kvittet seg med østblokkfordommene mot de baltiske statene:

- Jeg ser nå på Estland som et nordisk land. Jeg er glad for at de har fått muligheten til å vise seg fram. EuroSong har stor kulturell, psykologisk og økonomisk betydning for landet, og det betyr mye for deres stolthet.

Reidunn Nørstelien reiser til Tallinn i begynnelsen av mai og blir der ut måneden.

- Både Norge og Sverige har spisskompetanse på slike tv-show. Det er morsomt å kunne være med på dette, sier Nørstelien. Hun avviser at finaleprogrammet blir sparebluss-tv, selv om ETV ikke har så store ressurser.

SPEKTAKULÆRT: Norske Marius Bratten har regien for EuroSong fra Tallinn. - Dette blir spektakulært, sier Bratten - her foran Saku Suurhall, der showet skal være.