Norsk grøsser får strengeste aldersgrense

«Gjennomgående angstpreget».

(Dagbladet.no): Norske kinogjengere har tidligere vist en stor apetitt for grøssere og slasherfilmer, sist bevist da over 260 000 så fjorårets «Fritt vilt» på kino.

Det har også vært store forventninger knyttet til «Rovdyr», regissert av debutant Patrik Syversen, som får premiere 11. januar.

Men et håp om å bli en bred publikumsvinner har trolig fått seg et alvorlig skudd for baugen, når Medietilsynet nå har nektet å gi 15-årsgrense på filmen. Konsekvensen er at kinoene må vise den med 18-årsgrense.

- Grufulle drap

«Filmen er gjennomgående angstpreget. Blodige scener og grufulle drap gjør at den ikke kan vises med 15-årsgrense eller lavere», heter det i begrunnelsen fra tilsynet.

- Det er ikke overraskende at den fikk 18-årsgrense. Dette er ingen film som 12-åringer trenger å se, heller ikke i følge med foreldre, sier filmsjef Christin Berg i Oslo kinematografer.

Hun tror at avgjørelsen til tilsynet vil få konsekvenser for kinobesøket.

- Dessverre tror jeg det. Vi vet at mange ungdommer synes det er gøy med denne sjangeren. På filmer som «Saw 4» - uten sammenlikning for øvrig - må vi stoppe horder av 15-16-åringer i døra.

Intens og lite optimistisk

«Rovdyr» er den tiende spillefilmen Medietilsynet velger å gi 18-årsgrense i 2007. De andre er «30 Days of Night», «Saw 4», «Eastern Promises», «Shoot \'Em Up», «28 Weeks Later», «Planet Terror», «Tideland», «Smokin\' Aces» og «Apocalypto».

«Fritt vilt» fikk 15-årsgrense, men Berg mener det er en tydelig forskjell på denne og «Rovdyr».

- «Fritt vilt» hadde tross alt innslag av jovial hyttekos, man mistet aldri troen på at ting skulle gå bedre. «Rovdyr» har en voldsom intensitet, og seeren sitter ikke med noen følelse av optimisme på karakterenes vegne, sier Berg.

Vurderer anke

Kjetil Omberg, daglig leder hos distributøren Euforia film, sier han tar avgjørelsen til etterretning.  

- Det er helt klart synd da vi vet mange i gruppen 15 - 18 som gjerne kunne tenke seg å se filmen. Men jeg er enig i at det ikke er en film for 12-åringer, sier han til Dagbladet.no.

Omberg har tidligere jobbet med «Kill Buljo». Denne fikk først 15-årsgrense, men etter en klage ble aldersgrensen satt ned til 11 år. Euforia vil vurdere om de vil anke Medietilsynets avgjørelse. Å klippe bort de drøyeste scenene er uansett uaktuelt.

- Patrik har laget den filmen han hadde visjon om å lage, og den fungerer ekstremt godt. Nå er ikke tidspunktet å inngå noen kompromisser. Vi har jo tro på filmen som er laget - og den er laget i en sjanger som ofte er tøff, sier Omberg.

REGISSØR: Patrik Syversen.