Norsk gruppe solgte låt til «CSI»

Tv-serier gir viktig eksponering.

(Dagbladet.no): Norske Illumination har fått med låta «Palestine, Texas» i en episode av den amerikanske suksesserien «CSI».

Jamiroquai, Nelly og Black Eyes Peas er noen av de andre artistene serieskaperne har brukt i sesong 6, som for tiden vises i USA. Madonna valgte også å spille sin siste singel «Hung Up» for første gang gjennom serien.

- Dette er veldig bra for oss. Vi er avhengig av at musikken vår blir plassert i filmer eller tv-serier siden vi ikke akkurat har noe håp om å bli playlista på P3 de neste tjue årene, sier Per Martinsen til Dagbladet.no.

Gir inntekter

Martinsen og Nicholas Sillitoe utgjør Illumination - en duo som debuterte i 2001, og som ga ut kritikerroste «The Poppy Rocks» i fjor. Det er herfra «CSI»-låta er hentet.

Sangen var med på episoden «Gum Drops» som allerede er vist i USA.

Det er det svenske musikkforlaget Sony/ATV Publishing som har stått for kontakten med de amerikanske serieskaperne.

- Vi selger jo ikke så mye skiver i Norge, men likevel er det mange store selskaper som vil jobbe med oss. Grunnen er at oppdrag som dette gir inntekter, mener Sillitoe, som for tiden jobber med musikken til en kortfilm av Marius Holst.

GÅR NYE VEIER: Per Martinsen og Nicholas Sillitoe håper at tv-serier skal gi dem en plattform for å få musikken ut i verden. FOTO: KRISTIN SVORTE
GÅR NYE VEIER: Per Martinsen og Nicholas Sillitoe håper at tv-serier skal gi dem en plattform for å få musikken ut i verden. FOTO: KRISTIN SVORTE Vis mer

Veldig mye penger blir det likevel ikke av å ha en låt på en amerikansk storserie.

- Nei, det er vel ikke sånn at vi kan håpe på noen sykepleierlønn med det første, ler Martinsen.

- Men oppdrag som dette bidrar til at vi i hvert fall har mulighet til å utgi flere skiver, sier Sillitoe.

Viktige tv-serier

Det har vært mange eksempler på band som har fått sine gjennombrudd i reklamefilmer og tv-serier de siste årene.

Show som The OC og Entourage har bidratt til å løfte undergrunnsband opp i lyset.

- TV-seriene i USA har blitt en veldig viktig plattform for mindre band. Band som Illumination har jo ikke råd til å gjøre noe framstøt mot amerikansk radio, men skaperne av TV-serier - også de som lager billige dokusåper - er flinke til å bruke ny musikk. Mye flinkere enn skandinaviske serieskapere, sier Jonas Holst i Sony/ATV Publishing.

Han håper «CSI»-avtalen kan føre til større ting for Illumination.

- De liker dem kjempegodt i USA, og håpet er at de også vil bruke låta i flere «CSI»-varianter. Dette er veldig bra eksponering, mener han.

• PS! Stavangergruppa Butti 49 hadde også med en låt på «CSI Miami» for et par år siden. En Flunk-låt ble også plukket ut, ifølge plateselskapet Beatservice sin hjemmeside.

SEER-SUKSESS: «CSI» er en av verdens største tv-serier. Serieskaperne har også et svært bevisst forhold til bruken av musikk.