Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk idealisme

REGNSKOGEN: Det er flott at Norge satser på regnskogvern som er viktig for bevaring av biologisk mangfold og redusert global oppvarming. Men forenklede forestillinger om årsaker og løsning kan gjøre arbeidet mot avskoging mindre effektivt.

Erik Solheim svarer 18. januar på våre tidligere innlegg. Vi ville bidra til en kritisk debatt, noe som har vært fraværende i jubelstemningen skapt av politikere, miljøorganisasjoner og media. Vårt utgangspunkt var uttalelser fra Solheim og Stoltenberg som tydet på at kritiske bemerkninger ikke var velkomne, eller at en ikke forsto at redusert avskoging er en kompleks affære.

Regnskogsatsingen føyer seg inn i rekken av internasjonale satsinger hvor Norge med stort pågangsmot skal skape fred, redusere fattigdom, eller redde miljøet. Mange har lurt på om idealismen har ført til manglende realisme og dermed redusert effektiviteten av tiltakene. Dette er også et betimelig spørsmål for regnskogsatsingen.

Mesteparten av avskogingen ønsket av sterke økonomiske og politiske interesser. Dette betyr ofte at norske interesser ikke er sammenfallende med regnskoglandene. Deres strategi er minst mulige endringer i dagens politikk, og mest mulig penger fra rike land. Norges interesse er mest mulig skogvern per krone.

Det er ikke enkelt for Norge å komme inn og kjøpe skog for 15 milliarder. Med uttrykket «kjøpe skog» mente vi selvsagt ikke at Norge skal bli en stor skogeier i u-land, men at vi skal bruke norske kroner for å oppnå skogvern.

I en slik situasjon er også effekten av å støtte enkeltprosjekter liten, og oppbygging av nasjonal kapasitet og planlegging av begrenset verdi. Skal avskogningen reduseres, må det lønne seg for myndighetene å endre politikk. Norge kan inngå klimakontrakter med utvalgte land. For at dette skal være troverdig, må en nekte tropiske land regnskogmillioner hvis kontrakten ikke oppfylles. Norge må være tøffere enn vi har tradisjon for. Da må en også stå imot presset på hjemmebane om rask bruk av regnskogmilliardene. Her ligger en kjempeutfordring for Solheim.

Vi har jobbet med tropisk skog i flere tiår, og vi bidrar gjerne med forslag til hvordan Norge skal bruke regnskogmilliardene. Erfaringene har muligens gjort oss kyniske, men avskogning er big business og big politics. Norsk idealisme er bra, men ikke tilstrekkelig for å møte disse utfordringene, og dermed oppnå redusert avskoging og CO{-2}-utslipp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media