Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk incest-film kan bli stoppet

Regissørene bryr seg ikke om at overgriperen er frikjent. Festivalsjef Tor Fosse avventer situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dokumentarfilmen «Skyggenes dal» skal etter planen vises på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) fredag. Nå kan den bli stoppet.


- Dette er en film som skal åpne opp om temaet incest i samfunnet. Dette er veldig tabu i Norge, og vi har lyst til å skape mer forståelse og kunnskap om det, sier regissør Astrid Schau-Larsen til Dagbladet.no.

Hun har laget filmen sammen med Morvary Samaré. Den handler om hvordan tre voksne søsken påvirkes av minnene om seksuelle overgrep de skal ha blitt utsatt for som barn. Både søsknene og moren deres står fram med fornavn og ansikt i filmen. Overgriperen skal ha vært deres egen far.

Ble frikjent for overgrepene

Problemet er at tingretten frikjente ham for to av overgrepene i 2003. Den tredje anklagen ble henlagt fordi den var foreldet, skriver Bergens Tidende.

- Jeg går ut fra at BIFF er så seriøs at de ikke tillater å vise en film som går over streken, sier mannens advokat, Nils E. Tangedal, til Dagbladet.no.

Schau-Larsen synes ikke filmen er uetisk. De opplyser i filmen om at mannen er frikjent.

- Det er veldig viktig å ta opp temaet. Det finnes ingen forbud mot å la folk snakke om sine egne tanker og følelser. Vi har vært svært respektfulle mot alle parter og har hele veien gitt ham en mulighet til å tale ut. Vi har gjort vårt aller ytterste for å beskytte motparten, hevder hun.

VENTER: Festivalsjef Tor Fosse venter med å avgjøre om filmen skal vises eller ikke til motparten har sett den. Foto: SCANPIX
VENTER: Festivalsjef Tor Fosse venter med å avgjøre om filmen skal vises eller ikke til motparten har sett den. Foto: SCANPIX Vis mer

Ikke identifisert

Mannen er ikke identifisert i filmen, men det er familien hans.

- Er det ikke lett for folk å kjenne ham igjen gjennom dem?

- Nei. De har ikke hatt kontakt med hverandre på 14 år. De har ikke samme etternavn, bor ikke på samme sted, og har ingen linker til hverandre, sier hun.

Tangedal bekrefter at klienten har fått tilbud om å være med i filmen. Det har han takket nei til. Men han mener de har hatt en avtale med filmskaperne om å få se filmen før noen andre, for eventuelt å kunne kommentere noe da. Han reagerer sterkt på at de ikke har fått se filmen før den er sendt til en filmfestival.

- Vi hadde en klar avtale om å få se den på forhånd, både av hensyn til oss sjøl og andre involverte. Han ønsker jo ikke å la noen beskyldning stå uimotsagt, sier han.

BIFF avventer situasjonen

Schau-Larsen sier at de ikke hadde noen avtale om at motparten skulle få godkjenne filmen. De har sendt ut DVDer til alle medvirkende i dag, også Tangedal.

image: Norsk incest-film kan bli stoppet

- BIFF har kun sett en uferdig versjon av filmen, uten ferdig lydredigering. Vi ville ha filmen ferdig før andre fikk se den, sier hun.

Tangedal vil se filmen før han vurderer hva de vil gjøre.

_|Kan det bli aktuelt å gå til rettslige skritt?

- Det vil jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier han.

Festivalsjef i BIFF, Tor Fosse, venter med å avgjøre om filmen skal vises som planlagt eller ikke.

- Det vil ikke skje noe på et døgn, nå er det advokatmat, sier han.