Norsk invasjon

Tyskerne leser norsk litteratur som aldri før. Men kjærligheten blir ikke gjengjeldt. Vi svarer med å lese stadig mindre tysk. Det oversettes nå færre bøker fra tysk til norsk, enn fra norsk til tysk. Og det er ikke gitt at det er vi som tjener på det bytteforholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1990 ble det oversatt 84 skjønnlitterære bøker fra tysk til norsk. Siden den gang er tallet pr. år halvert. I perioden 1995- 1997 registrerte Nasjonalbiblioteket i snitt 41 skjønnlitterære bøker pr. år som oversatt fra tysk til norsk. I fjor, fram til 1. september, ble det bare registrert 20 bøker. Tallene inkluderer barne- og ungdomsbøker.

Mote

Oversettelsene fra fransk har også sunket, mens vi årlig bare oversetter rundt ti bøker fra hver av språkene spansk og italiensk. Tendensen er klar: Vi mister stadig mer kontakt med Kontinentet, mens det hersker en snart total dominans av oversettelser fra engelskspråklige land i det norske bokmarkedet.

Motsatt vei er det annerledes: Tyskerne er særdeles interessert i litteratur. I treårsperioden 1995- 1997 ble det i snitt oversatt 38 bøker fra norsk til tysk. Som den tyske forfatteren og PEN-klubbformannen Christoph Hein i går sa til Dagbladet, kan dette ha to grunner: Skandinavisk litteratur er i øyeblikket på moten i Tyskland, og det er billigere å kjøpe skandinaviske enn amerikanske bokrettigheter.

Av de nålevende forfattere som er blitt oversatt til tysk på nittitallet, topper Ingvar Ambjørnsen suverent listen, med hele 21 utgivelser. Deretter følger Jon Michelet med 11, Tormod Haugen har ti, Knut Faldbakken ni, Unni Lindell og Gerd Brantenberg har åtte hver, mens Herbjørg Wassmo og Gunnar Staalesen har sju. Regner man i antall solgte bøker, topper Jostein Gaarder selvsagt listen, fulgt av Erik Fosnes Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer