Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk IT-millionær kjøper hele Bergman-arven

Nordmannen Hans Gude Gudesen kjøper alle Ingmar Bergmans eiendommer på Fårö.

SOLGT: Dette er hovedhuset Hammars på Ingmar Bergmans idylliske Fårö. Nå blir alle husene til den verdenskjente regissøren kunstnersenter. Foto: Christies
SOLGT: Dette er hovedhuset Hammars på Ingmar Bergmans idylliske Fårö. Nå blir alle husene til den verdenskjente regissøren kunstnersenter. Foto: Christies Vis mer

|||«Det kan i dag meddeles at Ingmar Bergmans fire eiendommer på Fårö med inventar vil bevares samlet som en ikke-kommersiell arena for kunst og forskning», heter det i en rykende fersk pressmelding.

Kjøperen er nordmannen Hans Gude Gudesen (født 6. mars 1950), oppfinner, vitenskapsmann og IT-millionær.

Det er en arbeidsgruppen for bevaring av Ingmar Bergmans eiendommer, som har sendt ut pressemeldingen. Denne gruppen består av Brit Bildøen, Linn Ullmann, Alf van der Hagen og Inger Harlevi.

Salget er vil trolig vekke store reaksjoner internasjonalt. Den svenske stat har nemlig ikke ønsket å sikre seg det som mange regner som en viktig del av verdens kulturarv.
 
Fårö, utenfor den svenske øya Gotland, var den verdenskjente regissøren Ingmar Bergman hjem i 40 år.

KJØPER: Hans Gude Gudesen.
KJØPER: Hans Gude Gudesen. Vis mer

Eiendommen på tilsammen 300 mål har fire hus. Hvor mye eiendommene er solgt for, er ikke kjent. Men hele Bergmans Fårö er taksert til i overkant av ti millioner svenske kroner.

Ukjent pris
Auksjonshuset Christies i London har imidlertid uttalt at prisen kunne komme opp i 100 millioner kroner.

IT-millionæren har også kjøpt store deler av Bergmans eiendeler, som gikk under hammeren på auksjonshuset Bukowskis for 18 millioner svenske kroner i høst. Planen er å ta tingene tilbake til husene på Fårö.

Som Dagbladet har skrevet tidligere har Ingmar Bergmans norske datter Linn Ullmann  kjempet desperat for å sikre farsarven.

VERDENKJENT: Regissøren Ingmar Bergman.
VERDENKJENT: Regissøren Ingmar Bergman. Vis mer

Linn Ullmanns drøm er å lage et kunstnersenter på eiendommen. Nå ser det ut som om dette går i oppfyllelse.

Den norske kjøperen Hans Gude Gudesen støtter nemlig hennes planer.

Farens vilje
Datteren mener et slik senter for skapende kunst er helt i tråd med farens vilje.

«Han så for seg at etter sin død, skulle alle hans hus fortsette å være møteplasser for mennesker som arbeider med musikk, film, foto, teater og litteratur», skriver Linn Ullmann i en presentasjon av kunstnersenteret.

KJEMPET FOR FARSGÅRDEN: Forfatter og journalist Linn Ullmann.
KJEMPET FOR FARSGÅRDEN: Forfatter og journalist Linn Ullmann. Vis mer

Men å sitte på begge sier av bordet, gjør det svært vanskelig for Linn Ullmann. De øvrige arvingene til idylliske Fårö, Linn Ullmanns åtte halvsøsken, ville nemlig følge det de hevder var Ingmar Bergmans testamenterte vilje; at eiendommen skal selges til det høyeste bud — for å unngå en skjevfordeling mellom barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling