GOD GNIST: The Deciders under debuten på Kongsberg i 2010, f.v. Rudi Mahall, Ole Morten Vågan, Axel Dörner, Jon Fält og Fredrik Ljungkvist. Nå er bandet dokumentert på plate. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG / DAGBLADET
GOD GNIST: The Deciders under debuten på Kongsberg i 2010, f.v. Rudi Mahall, Ole Morten Vågan, Axel Dörner, Jon Fält og Fredrik Ljungkvist. Nå er bandet dokumentert på plate. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG / DAGBLADETVis mer

Norsk jazz lever godt på cd

Stor albumaktivitet på det dødsdømte formatet.

ALBUM: Mens «cd» og «album» avskrives som formater for pop og rock, gir de første ukene av 2013 sterke indikasjoner på at norske jazzmusikere holder fast ved cd/album-modellen. 

Om den lille plata ikke gjør noen søkkrike, gir den i det minste tilfredsstillelsen ved å kunne overlevere et visittkort noe mer sjarmerende enn linken til noen slaskete mp3-filer.

MATS EILERTSEN TRIO: Orkesterplass til den kreative prosessen.
MATS EILERTSEN TRIO: Orkesterplass til den kreative prosessen. Vis mer

Og det er lite som tyder på at formidlingen av norsk jazz og jazzinformert musikk vil bli mindre cd-basert i nær framtid.

FØRST ut med cd i år var Urban Connection med utmerkete «Live!» (anmeldt i Dagbladet 23.1). Blant de andre som har utgitt plate i løpet av januar/februar er Mats Eilertsen Trio («Sails Set»), The Deciders («We Travel The Airwaves»), Grand General («Grand General»), Splashgirl («Field Day Rituals»), Honeyleap («Honeyleap»), Lars Andreas Haug Band («Conrairo»), Kristoffer Lo («Anomie»), Pentatomics («This Is Not A Drill»), Guy Sion («Away»), Det Norske Blåseensemble («Tiefenträume») og Daniel Formo («Hammond Dialogues»). Rekka fortsetter 1. mars med «Sunset Sunrise», In The Countrys debut på det tyske ACT-selskapet.

«Grand General»

Grand General

4 1 6
Plateselskap:

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Samlet speiler disse utgivelsene et musikklandskap som virker både rikt og robust hva mangfold, eksperimenteringslyst, skaperkraft og utøverferdigheter angår. Trist nok utgjør de også et samlet volum som langt overstiger anmeldelseskapasiteten her i avisa og de fleste andre medier.

Å PRIORITERE er blant en anmelders surere oppgaver. Kriteriene for hvilke plater som skal anmeldes og hvilke som skal forbigås er diskutable, og gæærnt blir det uansett. I en ideell verden ville alle norske jazzutgivelser blitt anmeldt i Dagbladet, så når resten av denne spalten tar for seg tre plater, er utelatelsen av de øvrige å betrakte som et uttrykk for at verden ikke er helt ideell — nå heller.

THE DECIDERS: Svev med heftige turbulenser.
THE DECIDERS: Svev med heftige turbulenser. Vis mer

MED «Sails Set» åpner Mats Eilertsen (kontrabass), Harmen Fraanje (piano, stemme) og Thomas Strønen (trommer) døra til et akustisk impro-laboratorium der du som lytter kommer tett på der-og-da-komponering av solo-, duo- og trioforløp.

Grunntonen er neddempet og kommunikasjonen ofte melodi- og klangsøkende, noen ganger med strålende resultat, andre ganger naturlig nok mindre engasjerende, men aldri likegyldig.

«Grand General»

Grand General

4 1 6
Plateselskap:

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

IMPROVISASJON — mye og til dels ganske frittflygende sådan - er også en hovedingrediens i The Deciders' mer adrenalinske uttrykk. På «We Travel The Airwaves» - et titulært nikk til salige Sun Ra - er bassist Ole Morten Vågans drømmeband fra Kongsberg Jazzfestival 2010 fanget live på Nasjonal jazzscene i Oslo høsten 2011, og tyskerne Rudi Mahall (bassklarinett) og Axel Dörner (trompet) samt svenskene Fredrik Ljungkvist (saksofoner, klarinetter) og Jon Fält (trommer) gnistrer og freser som en overopphetet jetmotor sammen med Vågan i originalrepertoaret.

GRAND GENERAL startet som Kenneth Kapstad Group, og teller foruten Motorpsycho-trommeslageren gitarist Even Helte Hermansen, fiolinist Ola Kvernberg, tangentmann Erlend Slettevoll og bassist Trond Frønes. Den selvtitulerte debutplata har repertoar signert Frønes og Kvernberg og tar få eller ingen gisler med sin massive lydvegg i ekkoet av 70-tallsband som The Flock og Mahavishnu Orchestra.

GRAND GENERAL:  Ubeskjemmet jazzrock med hylende strenger.
GRAND GENERAL: Ubeskjemmet jazzrock med hylende strenger. Vis mer

Jazzrock anno 2013, levert uten unnskyldende skråblikk og med entusiasme og autoritet i håndverket — jo, det lar seg høre. 

«Grand General»

Grand General

4 1 6
Plateselskap:

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser