Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk journalist snakker ut om seksuell trakassering fra artister hun har intervjuet. Blant dem er verdens største band akkurat nå

- Jeg reagerte med vantro, sier Alyssa Nilsen.

- SEXAVHENGIG: Vokalisten i The 1975, som ligger på toppen av albumlistene i både USA, England, Skottland, Irland, New Zealand, Canada og Australia akkurat nå, er en av flere artister som skal ha kommet med seksuelle bemerkninger i intervjusituasjoner med en norsk journalist. Foto: NTB Scanpix
- SEXAVHENGIG: Vokalisten i The 1975, som ligger på toppen av albumlistene i både USA, England, Skottland, Irland, New Zealand, Canada og Australia akkurat nå, er en av flere artister som skal ha kommet med seksuelle bemerkninger i intervjusituasjoner med en norsk journalist. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nylig unnskyldte Miles Kane i det Øya-aktuelle bandet Last Shadow Puppets seg til en kvinnelig journalist i musikkmagasinet SPIN etter å ha kommet med seksuelle bemerkninger under et intervju.

- Endelig turte noen å si fra om dette. Slike bemerkninger er noe jeg som musikkjournalist har opplevd gjennom mange år, sier den norske musikkjournalisten Alyssa Nilsen (35) til Dagbladet.

Seksuell trakassering SPIN-artikkelen fikk nemlig Nilsen, som skriver for nettsida Musikknyheter, til å fortelle om egne erfaringer som musikkreporter på Facebook-siden sin. Her ramser hun opp flere episoder der hun selv har opplevd seksuell trakassering i intervjusituasjoner.

- Som da All Time Low spurte meg om jeg ville bli med dem i teltet og ha «festivalsex». Eller da en viss norsk artist satte seg i hjørnet og sutra da framstøtene hans ikke hjalp og heller sendte gitaristen til å svare på spørsmålene mine. Eller da vokalisten i The 1975 snakket om sexavhengigheten sin og spurte om jeg ville møte ham etter konserten. Eller metal-vokalisten som la hånda si på låret mitt mens han snakka, skriver Nilsen og konkluderer med at neste gang noe slikt skjer skal hun ikke la det passere ubemerket.

Da nevnte The 1975 ga ut albumet «I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It» i hjemlandet England sist måned, gikk de rett inn som nummer én på albumlista. Denne uka topper de også Billboards albumliste i USA. 

Det betyr at de er verdens største band for tida. 

Ble sjokkert Ifølge Nilsen var det under et intervju i 2013 at The 1975-vokalist Matthew Healy fortalte henne at han var sexavhengig og ville møte henne etter konserten.

- Jeg reagerte med vantro og prøvde å le det bort med å si «you're asking the wrong girl». Jeg prøvde å ikke la det påvirke resten av intervjuet. 

- Med All Time Low var det første gang jeg opplevde noe slikt. Jeg ble så sjokkert at jeg bare klarte å stotre frem «Heh, nooo thanks» og avsluttet intervjuet fordi jeg var helt satt ut, sier musikkjournalisten.

Hun forteller at det er en veldig vanskelig situasjon å være i.

- Når man har nådd et visst punkt og ikke blir så sjokkert lenger, noe som jo i seg selv er temmelig ille, så ligger problemet mest i hvordan man skal håndtere det. Skal man fortsatte intervjuet som om ingenting skjedde for å beholde en god tone og få et godt jobbresultat, eller skal man si ifra at dette er ikke OK, risikere en sur artist og et avbrutt intervju? Valget må tas på altfor kort tid, og som samvittighetsfull journalist ender i alle fall jeg som regel med å holde kjeft og å gjøre jobben min så bra som mulig, forklarer Nilsen.

MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tar bladet fra munnen og forteller om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det gjør hun for å sette fokus på problemet. Foto: Privat
MUSIKKJOURNALIST: Alyssa Nilsen tar bladet fra munnen og forteller om seksuell trakassering i intervjusituasjoner med artister. Det gjør hun for å sette fokus på problemet. Foto: Privat Vis mer

Musikknyheter-journalisten forteller at de fleste intervjuene hun gjør fortoner seg uten problemer, men at fåtallet som ikke klarer å oppføre seg dessverre er med på å forsure opplevelsen. 

- Man blir sittende og lure på hvordan man skal reagere. Skal man bli sint, skal man svare tilbake med samme mynt eller skal man le det bort? I mitt tilfelle har jeg ledd beskjemmet og prøvd å endre tema for å lede oppmerksomheten over på noe annet. For det blir helt feil for meg å jatte med. Og så har jeg blitt redd. Det jo sikkert ingen grunn til det, for disse mennene kommer jo ikke til å gjøre meg noe, men det føles ubehagelig å være et mål når man er i en intervjusituasjon, sier journalisten.

- En fornærmelse - Hvorfor tror du det er slik?

- Det må nesten disse musikerne svare på selv. Det blir bare synsing fra min side. Men det er synd.

- Kan det være at det er en oppfatning fra mannlige artisters side om at kvinnelige musikkjournalister vil intervjue dem fordi de har lyst til å møte idolene sine?

- Ja, det er mange som har den oppfattelsen. Og så har de kanskje fått litt ekstra selvtillit og tror de har rett på disse damene. Men mange andre tror også at kvinner blir musikkjournalister for å møte og flørte med store stjerner. Det i seg selv er en stor fornærmelse, sier Nilsen.

Flere har tatt kontakt Hun tar bladet fra munnen om opplevelsene sine erfaringene sine for å sette fokus på problemet.

- Artikkelen i SPIN var den første jeg leste om hvordan kvinnelige journalister kan bli møtt av mannlige musikere, og sier man ikke ifra blir det heller ikke slutt på det. Om artister bevisst eller ubevisst oppfører seg slik, av begge kjønn, uten å få høre at det ikke er greit, så fortsetter det bare. Men er man i en profesjonell setting, skal man oppføre seg profesjonelt, sier musikkjournalisten, som allerede har fått masse reaksjoner på innlegget sitt.

- De har vært udelt positive, både fra menn og kvinner. Det er mange som forteller meg at de har opplevd det samme - både journalister, kvinner i platebransjen og kvinner i tv-bransjen. Det ser altså ut til at disse erfaringene er ganske vanlige.

Nå håper Alyssa Nilsen at også flere vil si fra - hvis de har opplevd lignende ting.

FESTIVALSEX: Alex Gaskarth og en bandkollega fra All Time Low, som blant annet har gjort suksess på turné med Green Day, skal ha spurt om Alyssa Nilsen ville være med i teltet for å ha sex. Foto: NTB Scanpix
FESTIVALSEX: Alex Gaskarth og en bandkollega fra All Time Low, som blant annet har gjort suksess på turné med Green Day, skal ha spurt om Alyssa Nilsen ville være med i teltet for å ha sex. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke gjort det tidligere av redsel for å ikke bli trodd og kommentarer som «herregud, ta det som et kompliment». Eller at folk tror jeg legger opp til det selv. Som om det skulle være en frynsegode å bli sjekka opp eller flørtet med av disse mennene i jobbsammenheng. Men jeg elsker jobben min, og intervjuer jo er bare én av mange sider ved den, sier musikkjournalisten.

Konstituert leder i aristorganisasjonen Gramart, Tonje Kaada, sier at de jobber for å bedre likestillingen i bransjen gjennom prosjektet Balansekunst.

- Men eksemplene som nevnes her en del av et generelt samfunnsproblem som dessverre også gjenspeiler seg i musikkbransjen. 

Margit Bøhn i The 1975s norske plateselskap Universal Music har videreformidlet Alyssa Nilsens sitater til bandets representanter, men de vil ikke kommentere saken.

Heller ikke All Time Low, gjennom pressekontakt Josh Eple, vil uttale seg.

KATALYSATOR: Det var etter at Alyssa Nilsen leste et intervju med Miles Kane (til høyre) fra The Last Shadow Puppets i musikkmagasinet SPIN, der den amerikanske journalisten sa fra om musikerens seksuelle tilnærmelser, at hun bestemte seg for å fortelle om egne opplevelser. Foto: NTB Scanpix
KATALYSATOR: Det var etter at Alyssa Nilsen leste et intervju med Miles Kane (til høyre) fra The Last Shadow Puppets i musikkmagasinet SPIN, der den amerikanske journalisten sa fra om musikerens seksuelle tilnærmelser, at hun bestemte seg for å fortelle om egne opplevelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer