Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk jubelkveld på europeisk prisutdeling

Prix Europa til NRKs «Brennpunkt», og utmerkelser til flere norske produksjoner.

PRIX EUROPA: NRK «Brennpunkt» vant for beste aktualitetsprogram. Her ved f.v. Svend Even Hærra, Inger Sunde og Maria Hasselgård. Foto: Morten Møller Warmedal / NRK
PRIX EUROPA: NRK «Brennpunkt» vant for beste aktualitetsprogram. Her ved f.v. Svend Even Hærra, Inger Sunde og Maria Hasselgård. Foto: Morten Møller Warmedal / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prisutdelingen Prix Europa, som hedrer europeiske tv- og radioproduksjoner, gikk av stabelen i Berlin fredag kveld og bød på flere gledelige øyeblikk sett med norske øyne.

Kveldens største norske suksess er nok at NRKs «Brennpunkt»-dokumentar «Fredsprisens pris» vant pris for beste aktualitetsprogram.

Dokumentaren, sendt for ganske nøyaktig ett år siden på NRK, tar for seg de politiske konsekvensene nobelprisutdelingen kan få, som i tilfellet med prisen til kinesiske Liu Xiabo i 2010.

- Godt skråblikk «Et vittig og høyst subjektivt glimt bak de vanligvis lukkede dørene til fredspriskomiteen, et av verdens mest prestisjefylte organer» står det i juryens begrunnelse om dokumentaren regissert av Inger Sunde.

- Det er fantastisk gøy og inspirerende for oss å bli verdsatt også i utlandet. Vi trodde dokumentaren kanskje var litt vel norsk, men den allmenne styrken i fortellingen ligger nok i utviklingen man kan se på politikere, fra de er i frittalende opposisjon til de kommer i posisjon og ikke helt vet hva de skal si. Det skildrer Inger veldig godt med sitt skråblikk, sier Brennpunkt-redaktør Odd Isungset til Dagbladet i dag.

Flere norske produksjoner fikk også Prix Europas utmerkelse «special commendation» i går kveld:

• NRK-serien «Kampen om tungtvannet» i kategorien tv-fiksjonsserie.

• NRK-stykket «Scandinavian Star» i kategorien radiofiksjonsserie.

• Samproduksjonen «Snowdens store flukt» i kategorien aktualitetsprogram.

I tillegg tok den svenske serien «Viva Hate», med norske Jens Lien som regissør, hovedprisen for tv-fiksjonsserie.

«Brennpunkt» vant tidligere i år også Gullruten for beste tv-dokumentar, da for «Den siste reisen».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!