PRIX EUROPA: NRK «Brennpunkt» vant for beste aktualitetsprogram. Her ved f.v. Svend Even Hærra, Inger Sunde og Maria Hasselgård. Foto: Morten Møller Warmedal / NRK
PRIX EUROPA: NRK «Brennpunkt» vant for beste aktualitetsprogram. Her ved f.v. Svend Even Hærra, Inger Sunde og Maria Hasselgård. Foto: Morten Møller Warmedal / NRKVis mer

Norsk jubelkveld på europeisk prisutdeling

Prix Europa til NRKs «Brennpunkt», og utmerkelser til flere norske produksjoner.

(Dagbladet): Prisutdelingen Prix Europa, som hedrer europeiske tv- og radioproduksjoner, gikk av stabelen i Berlin fredag kveld og bød på flere gledelige øyeblikk sett med norske øyne.

Kveldens største norske suksess er nok at NRKs «Brennpunkt»-dokumentar «Fredsprisens pris» vant pris for beste aktualitetsprogram.

Dokumentaren, sendt for ganske nøyaktig ett år siden på NRK, tar for seg de politiske konsekvensene nobelprisutdelingen kan få, som i tilfellet med prisen til kinesiske Liu Xiabo i 2010.

- Godt skråblikk «Et vittig og høyst subjektivt glimt bak de vanligvis lukkede dørene til fredspriskomiteen, et av verdens mest prestisjefylte organer» står det i juryens begrunnelse om dokumentaren regissert av Inger Sunde.

- Det er fantastisk gøy og inspirerende for oss å bli verdsatt også i utlandet. Vi trodde dokumentaren kanskje var litt vel norsk, men den allmenne styrken i fortellingen ligger nok i utviklingen man kan se på politikere, fra de er i frittalende opposisjon til de kommer i posisjon og ikke helt vet hva de skal si. Det skildrer Inger veldig godt med sitt skråblikk, sier Brennpunkt-redaktør Odd Isungset til Dagbladet i dag.

Flere norske produksjoner fikk også Prix Europas utmerkelse «special commendation» i går kveld:

• NRK-serien «Kampen om tungtvannet» i kategorien tv-fiksjonsserie.

• NRK-stykket «Scandinavian Star» i kategorien radiofiksjonsserie.

• Samproduksjonen «Snowdens store flukt» i kategorien aktualitetsprogram.

I tillegg tok den svenske serien «Viva Hate», med norske Jens Lien som regissør, hovedprisen for tv-fiksjonsserie.

«Brennpunkt» vant tidligere i år også Gullruten for beste tv-dokumentar, da for «Den siste reisen».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram