Norsk kaos rundt siste «Seinfeld»

Ingen kan svare på når det norske folk får se den siste «Seinfeld»-episoden. Mens rundt 80 millioner amerikanere i kveld benker seg foran tv-skjermen for å følge årets tv-begivenhet i USA, er det stor usikkerhet rundt sendingen av episoden her hjemme.

Feires over hele USA

Betal-tv kanalen Canal+ har kjøpt den siste sesongen med «Seinfeld»-episoder rett foran nesen på TV2. Kanalen som kun et fåtall nordmenn abonnerer på, vet imidlertid ikke når de sender siste runde med Elaine, Jerry, George og Kramer. Det er også usikkert om episoden vil bli gjort tilgjengelig for det brede lag av folket i løpet av året.

Vet ikke

Canal+ sitter på høyst eksklusive rettigheter til å sende den siste «Seinfeld»-episoden. Men når Dagbladet spør når de skal sende episoden, svarer informasjonsansvarlig Nina Engh følgende:

- Det vet jeg ikke.

- 3. juli har tidligere vært nevnt som en sendedato?

- Jo, men det er ikke sikkert det, skjønner du. Men det blir en gang i løpet av sommeren.

Og i kanalen som inntil nylig har hatt senderettighetene til «Seinfeld» i Norge, TV2, er det usikkert om de kommer til å vise den siste sesongen med Seinfeld.

Ramaskrik

- Dette blir avgjort i månedsskiftet mai/juni. Men slik situasjonen er nå er det slett ikke sikkert at vi kommer til å sende denne siste episoden som alle snakker om, sier informasjonssjef Rune Indrøy.
- Hvorfor ikke?

- Vel, Canal+ stakk av med rettighetene i første omgang. Nå gjenstår det å se om produksjonsselskapet vil selge den til oss også.

- Det vil vel oppstå et veritabelt ramaskrik hvis dere ikke viser de 22 aller siste «Seinfeld»-episodene i historien?

- Jo, kanskje. «Seinfeld» har ikke så mange seere her til lands, men de faste seerne er rimelig engasjerte.

Halvparten

Oppsiktsvekkende for mange er det nok at «Seinfeld»-interessen ifølge Indrøy har vært ganske laber her til lands.

- «Seinfeld» har aldri vært noen suksess i Norge. Det er selvsagt noe vi har i bakhodet når vi går i forhandlinger med Columbia, sier Indrøy.

- Det er en rekke programmer på norsk tv som rater himmelhøyt over «Seinfeld».

«Seinfeld» har hatt en stabil seerprosent på rundt seks- sju prosent. Siste sesong lå snittet på 242000. En annen TV2-serie, «Chicago Hope», har omtrent dobbelt så mange seere her hjemme. «Karl & co» hadde siste uke 450000 seere, mens «Mot i brøstet» lå nær millionen på sitt beste.

Sær humor

- Mange vil jo hevde at «Seinfeld» er et kroneksempel på intelligent humor, mens «Karl & co» havner i den andre enden. Er vi nordmenn for dumme for «Seinfeld»?

- Nei, jeg tror ikke det har noe med det å gjøre. Men det er på det rene at «Seinfeld» byr på en humor som store seergrupper ikke bryr seg om. Det er smale grupper som liker serien - intellektuelle med litt sær humor, understreker Indrøy.