Norsk kinoskrekk

Norsk skrekkfilm er en sjeldenhet, men til høsten kommer en på kino.

'22' heter den bloddryppende filmen, som skal få det til å gå kaldt nedover ryggen på dem som beveger seg inn i kinomørket. '22' er den første ekte norskproduserte skrekkfilmen noensinne, i følge produksjonsselskapet Rabalder som lager filmen.

- Alt annet som før har fått merkelappen skrekkfilm, er egentlig bare skumle thrillere eller i beste fall grøssere. Det hevder produsent og regissør av 22, Eystein Hanssen.

Han har lenge hatt et ønske om å lage en ekte skrekkfilm, i god klassisk skrekktradisjon, slik John Carpenter lagde dem på 70- og 80-tallet.

Fra ide til film

Skrekkfilmen '22' lages av de to regissørene Pål Aam og Eystein Hanssen. Sammen har de utviklet manuset fra en ide som de fikk i 1998. Innspillingen startet i fjor høst etter et års planlegging. Kun 16 dager brukte filmteamet på å skyte scenene. I god lavbudsjett-ånd gjør den digitale teknologien kostnadene lave og innspillingstiden kort.

Koipier internett-suksess

- Kan du sammenligne '22' med 'The Blair Witch Project'?

- Det er en viss likhet i måten prosjektene er kommet i gang på, men innholdsmessige er de ulike. '22' er mer tradisjonell i formen som film, men de to filmene er produsert med delvis den samme teknikken, sier Hanssen.

En annen likhet er at '22' også bruker internett aktivt for markedsføring. På skrekk.com ligger det synopsis, bilder og klipp fra filmen.

Seriemorder

Handlingen i '22' skjer i løpet av et døgn i Oslo. En seriemorder herjer i hovedstaden. De siste månedene er flere mennesker drept på en bestialsk måte, men politiet har få spor etter morderen. Det eneste de vet er at drapene skjer den 22. hver måned og i kveld er det 22. oktober. Noen skal med andre ord dø. Fem venner blir i løpet av filmen viklet inn i drapssaken og livet til noen henger i en tynn tråd.

Kommende stjerner

Felles for skuespillerne i filmen er at de er unge og har ambisjoner om å nå langt innenfor yrket. Noen av de fem hovedpersonene i filmen har allerede fått vist seg fram. Hovedrollen har Sophia Kaushal. Hun er norsk, men har en indisk bakgrunn. Hun har blant annet spilt hovedrollen i en pakistansk film, og hun hadde en rolle i teaterstykket Tater av Karl Sundby.

En annen viktig rolleinnhaver er Susan Badrkhan. Hun kom på avisenes forsider før påske for solid innsats i den norske filmen 'Bryllupet'. Per Andreas Torgersen er til daglig skoleelev, Helga Meisingset har hatt noen småroller, blant annet i Hotel Cæsar, mens Irasj Azami håper på å slå igjennom som skuespiller for fullt.

Ungdomsappell

Skrekkfilmen '22' er ment å appellere til ungdom mellom 15 og 20 år.

- Det blir mye sniking opp bak ryggen på skuespillere som er alene, mye røyk, natt og blått

skjærende lys. Dette er en film som får deg til å se deg over skulderen når du går ut etter visning, lover Eystein Hanssen.

Dugnadsfilm

Den norske skrekkfilmen er laget i det stille, med få midler, videoutstyr og takket være flere frivillige. Ingen av skuespillerne eller i produksjonsteamet har hevet lønn for arbeidet, men alle som er med på prosjektet har en prosentvis eierandel i filmen. Skulle filmen bli en suksess kan det derfor dryppe en god del penger på de som har satset tid og energi.

Filmens budsjett er på mellom 3,5 og fire millioner kroner, men de reelle kostnadene å lage den har vært lang lavere. Produksjonsselskapet har laget '22' uten offentlige midler, men produsenten håper å kanskje få noe støtte til markedsføring når den kommer på kino. I tillegg kvalifiserer den for billettstøtte når den tid kommer.

Flere distributører er i samtaler med produksjonsselskapet, men ingen kontrakter er underskrevet. Det skjer trolig i løpet av mai.

- Det er både store og små filmdistributører som har vist interesse for filmen, er alt Eystein Hanssen vil si foreløpig.

TV 2 er også inne i bildet. Kanalen har allerede kjøpt visningsrettighetene til filmen, men den kommer neppe på skjermen før om noen år.

Mer film i sikte

Noen premieredato er ikke satt, men det er sikkert at den kommer til høsten.

- Det aller beste er om filmen får premiere 22. oktober, samme dag som handlingen i filmen er lagt til, sier Hanssen.

- Dette er det morsomste jeg har gjort og går dette som vi håper, er vi i gang med et nytt prosjekt om en stund. Vi jobber nemlig med to, tre andre ideer som kan bli interessante manus, sier Hanssen.

SE KLIPP FRA FILMEN! (Quick Time-fil)

SKREKK: Kristin Talgøe i den obligatoriske dusjscenen
VANSKER: Sophia Kaushal i en vanskelig situasjon.
SPOOKY: Med lommelykt i mørket!