Norsk kjøkkenbenkrealisme

Med Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» får det norske filmåret en bra start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En liten, nedsnødd bygd bebodd av sære ungkarer som får besøk av en gjeng knusktørre svenske forskere - kan det bli noe morsomt da? Ja. Og i tillegg er Bent Hamers nyeste film både lun, vemodig og god.

Kjøkkenvaner

En gang på 50-tallet fant svenske forskere ut følgende: Hvert år tilbakela landets husmødre en avstand tilsvarende Stockholm-Kongo. Ved å endre kjøkkeninnredningen kunne dette halveres. Regissør og manusforfatter Bent Hamer («Eggs» og «En plass i solen») har latt seg inspirere av undersøkelsen og spinner videre. Hva hvis de samme forskerne nå tok for seg menns kjøkkenvaner? Norske menns kjøkkenvaner? Lite sannsynlig, men la gå. Så derfor ankommer et svensk forskerteam ungkarsbygda Landstad.

Enhver form for samhandling mellom objekt og forsker er uvitenskapelig og derfor strengt forbudt. En av observatørene, Folke (Thomas Nordström), oppdager at han har en rekke ting felles med sitt studieobjekt Isak (Joachim Calmeyer). Mer enn det, de to mennene liker hverandres selskap svært godt, til fortvilelse for både objektets nabo og kompis Grant (Bjørn Floberg) - og observatørens overordnede Malmberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer