Norsk kjøkkenbenkrealisme

Med Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» får det norske filmåret en bra start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En liten, nedsnødd bygd bebodd av sære ungkarer som får besøk av en gjeng knusktørre svenske forskere - kan det bli noe morsomt da? Ja. Og i tillegg er Bent Hamers nyeste film både lun, vemodig og god.

Kjøkkenvaner

En gang på 50-tallet fant svenske forskere ut følgende: Hvert år tilbakela landets husmødre en avstand tilsvarende Stockholm-Kongo. Ved å endre kjøkkeninnredningen kunne dette halveres. Regissør og manusforfatter Bent Hamer («Eggs» og «En plass i solen») har latt seg inspirere av undersøkelsen og spinner videre. Hva hvis de samme forskerne nå tok for seg menns kjøkkenvaner? Norske menns kjøkkenvaner? Lite sannsynlig, men la gå. Så derfor ankommer et svensk forskerteam ungkarsbygda Landstad.

Enhver form for samhandling mellom objekt og forsker er uvitenskapelig og derfor strengt forbudt. En av observatørene, Folke (Thomas Nordström), oppdager at han har en rekke ting felles med sitt studieobjekt Isak (Joachim Calmeyer). Mer enn det, de to mennene liker hverandres selskap svært godt, til fortvilelse for både objektets nabo og kompis Grant (Bjørn Floberg) - og observatørens overordnede Malmberg.

Uten kvinner

Kvinner er praktisk talt fraværende i filmen. Likevel er det en slags kjærlighetshistorie som fortelles, ja, det utvikles etter hvert et trekantdrama. Noen vil kanskje mene det er å dra det langt, men Hamer gjør intrigen mer spennende ved bevisst å sette døra på gløtt for tolkning.

«Salmer fra kjøkkenet» likner ikke på mye annet. Den er sær, samtidig som den handler om mellommenneskelige relasjoner. Se ikke bort fra at den også kan få et langt, velfortjent festivalliv utenfor Norges grenser.

I tillegg til en stram regi og et manus fritt for overflødig dialog, ligger nok mye av hemmeligheten i Hamers instruksjon og et skuespillerensemble som mestrer sitt fag til minste detalj. Det er en film helt fri for spesialeffekter, fiffige klipp og imponerende kamerabevegelser - heldigvis. Jo da, det norske filmåret begynner bra.

Filmen har ordinær kinopremiere i morgen.

KJØKKENKOS: Joachim Calmeyer og Thomas Nordström gjør som de øvrige skuespillerne en solid innsats i Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer