I artikkelen «Klimaregnskapet» i Dagbladet Magasinet 11. august ble undertegnede intervjuet om klimaeffekten av å spise mindre rødt kjøtt. Her hevder jeg at utslippene fra norsk kjøttproduksjon er blant de laveste globalt som følge av produktive og friske husdyr.
I samme spalte hevder tidligere forsker ved Nibio, Arne Grønlund, at dette er helt feil. Ettersom Grønlund åpenbart ønsker å trekke mine utsagn i tvil, ser jeg meg nødt til å gi et motsvar.
Det er ingen tvil om at utslippene fra norsk produksjon av rødt kjøtt er blant de laveste i verden, i likhet med noen få andre land i Europa. Dokumentasjonen er tilgjengelig for alle ved å søke opp FN rapporten «Tackling Climate Change Through Livestock» (se figur 8, side 25).
Her framgår det at produksjon i Europa har et utslipp på ca. 18 kg CO₂ per kg rødt (storfe) kjøtt i gjennomsnitt, og at utslippene fra storfekjøtt i Asia, Afrika og Sør-Amerika er 4–5 ganger så høye.
Grønlund burde være godt kjent med denne rapporten. Årsaken til forskjellene er dårlig husdyrstell og fôring. Dyrene blir da gamle før de slaktes, og slipper ut mer klimagasser i sin levetid.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger