DEBATT

Debatt: Kjøttproduksjon

Norsk kjøtt må bli mer bærekraftig

Matprat går med skylapper når de hevder at norsk kjøtt er bærekraftig.

SLUKER KORN: I en verden der om lag en tredjedel av global kornproduksjon ble brukt til dyrefôr i 2017 bør norsk kjøttindustri lede an i en bærekraftig omstilling, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB scanpix
SLUKER KORN: I en verden der om lag en tredjedel av global kornproduksjon ble brukt til dyrefôr i 2017 bør norsk kjøttindustri lede an i en bærekraftig omstilling, skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk kjøttproduksjon er avhengig av importert soya. I 2015 sto soya for om lag 35 prosent av proteinet i kostholdet til en gjennomsnittlig norsk ku. Mesteparten av soyaen kommer fra Brasil, der den støtter en svært ressurskrevende sektor som bidrar til indirekte avskoging og beslag av jordbruksarealer.

Soyaen kommer fra et land der hensyn til mennesker og miljø i stadig større grad nedprioriteres til fordel for økonomisk vinning. Det er ikke bærekraftig at kjøttmiddagene våre bidrar til usolidarisk arealbruk i utlandet.

Med politisk vilje og økonomiske virkemidler kan norsk kjøtt i større grad produseres på norske ressurser. I stedet for å spise om lag én million tonn kraftfôr i året, kan drøvtyggerne utnytte mer av de ubrukte ressursene i utmarka vår. På denne måten kan de bidra til å ivareta artsmangfold og forhindre at kulturlandskapet gror igjen.

Økt bruk av beite gjør norsk kjøtt mer bærekraftig og minsker presset på den begrensede matjorda vi har i Norge, mens vi unngår å bidra til ressursbeslag utenlands.

Samtidig må kjøttforbruket vårt reduseres. Vi kan ikke fortsette å spise 40 prosent mer kjøtt enn verdensgjennomsnittet og ukritisk hevde at det er bærekraftig. Norsk kjøtt er ikke bærekraftig hvis bransjen sikter på fortsatt storforbruk. Det samme gjelder for å selge kjøttprodukter til lokkepriser og å premiere volum på bekostning av både dyrevelferd og klima. Kjøttet vi fortsetter å spise bør produseres på mest mulig bærekraftig måte, innenfor planetens tålegrenser og på norske ressurser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer