DEBATT

Debatt: Ny klimalov

Norsk klimapolitikk kjennetegnes av mye surr og rot

Vi trenger en klimalov som er både ambisiøs og forpliktende. Regjeringens forslag er ingen av delene.  

Ny klimalov: Forslaget inneholder ingen nye ambisjoner om å kutte mer i utslipp enn Norge allerede har lovet, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra en demonastrasjon i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.
Ny klimalov: Forslaget inneholder ingen nye ambisjoner om å kutte mer i utslipp enn Norge allerede har lovet, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra en demonastrasjon i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk klimapolitikk kjennetegnes av mye surr og rot, og slik har det vært i mange år. Stortinget har gjentatte ganger vedtatt utslippsmål som ingen regjering har klart å nå. Vi har hatt uklarhet om hva målene egentlig betyr, og hvem som skal gjøre hva for å nå dem. Resultatene har vært deretter.

Mens for eksempel EU har kuttet utslippene med 24 prosent siden 1990, har de norske utslippene økt med rundt fire prosent. Dette er ikke bare pinlig. Det bidrar også til å ødelegge klimaet.

Som klimaminister Vidar Helgesen har sagt: «Nå har vi 30 års erfaring med klimamål som ikke er nådd. Da er det grunn til å tenke nytt».

Det er lett å dele Helgesens dystre diagnose av den klimapolitikken som er ført til nå. Samtidig snakker både han og resten av regjeringen gjerne om behovet for omstilling og grønn konkurransekraft. Når man anerkjenner behovet for endring er det nesten ubegripelig at det går an å foreslå å lovfeste status quo. Likevel er det akkurat det Vidar Helgesen gjør i utkastet til en ny klimalov, som ble lagt fram denne uka.

Forslaget inneholder ingen nye ambisjoner om å kutte mer i utslipp enn Norge allerede har lovet. Det inneholder heller ingen nye grep som kan sikre at vi når de målene vi har satt oss. Her finnes ingen forslag om å plassere ansvaret for klimakutt hos dem som har muligheten til å gjennomføre tiltakene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer