Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk komedie blir ny og amerikansk

Komiserien «Bot og bedring» var ingen stor suksess da den gikk på TV 2. Nå skal såpa kokes på nytt - etter amerikansk oppskrift, med komikeren og TV-verten Paul Ryan som innleid sjefskokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de forrige skuespillerene er byttet ut, inn kommer veteranen Anne Marie Ottersen og debutantene Solveig Kloppen og Tommy Steinnes - begge hentet fra det voksende miljøet av stand up-komikere. Av de forrige parkeringsvaktene er bare Sturla Berg-Johansen og Kjersti

Fjeldstad tilbake.

-Vi visste ikke nok om situasjonskomedier forrige gang vi laget «Bot og bedring», innrømmer TVø2s dramajef Kristin Helle Valle.

Men nå har hun lært - og mer skal hun lære. Dramasjefen deltar aktivt i undervisningen til amerikaneren Paul Ryan i Oslo denne uka. I fjor sommer var to av manusforfatterne fra «Seinfeld»-serien på besøk.

Til evig tid

Ryan jobber som komikerinstruktør for TV-selskapet CBS, han lager egne TV- og radioshow om celebriteter i Hollywood og har spilt i flere filmer og TV-serier. Det er Rita Paulsen i produksjonsselskapet Wegelius TV som har fått ham til Norge som inspirasjonskilde i arbeidet med å få «Bot og bedring» på TVø2-skjermen igjen.

Det vil skje en gang i løpet av året - 13 episoder er under planlegging, det skal lages en i uka når produksjonen starter.

-Men målet er å lage en serie som kan gå til evig tid, sier Helle Valle.

Akkurat som i Ryans og fjernsynets hjemland, altså, og produksjonen skjer også etter amerikansk mønster: Hvilket betyr at de forrige manusforfatterne Dag Evjenth og Jon Ruder har fått besøk av åtte andre.

Temaet ikke viktig

Disse ti skal hjelpe hverandre fram gjennom skriveprosessen og sammen skape mer interessante personligheter ut av de fem parkeringsvaktene, gi dem større troverdighet, bedre replikker og morsommere vitser - helt fram til den ene kvelden i produksjonsuka da skuespillerene skal stå foran kamera og spille inn episoden.

-Men vitsene er ikke det viktigste. Det var for mye vitsing, ordspill og farsepreget handling i «Bot og bedring», den var ikke helt tro til sin sjanger. Nå vil vi konsentrere oss mer om personene, sier Helle Valle.

-Er det mulig å skape interesse for personligheten til parkeringsvakter, da?

-Det finnes mange vellykkede situasjonskomedier om «folk vi ikke liker». Det er ikke temaet som er det viktigste, sier Helle Valle.

Sannheten

-«Bot og bedring» handler om hvordan en gruppe mennsker kommer seg gjennom hverdagen sin - akkurat som «Seinfeld» og «Friends», sier Paul Ryan.

Han er en mann som tar humor på alvor:

-Det gjelder å finne sannheten i situasjonen, sier Ryan - etter å ha hjulpet Sturla Berg-Johansen og Anne Marie Ottersen gjennom en scene der sistnevnte blir komplimentert på en lite følsom måte for sin nye frisyre.

-Først når skuespillerene finner sannheten og vet hva som egentlig skjer - i stedet for bare å lese replikker; først da starter deres egen fantasi å jobbe. Først da blir det morsomt.

Og morsomt skal det være - Ryan foretrekker det framfor alle tragediene som han får servert gjennom fjernsynets reportasjer fra den virkelige verden.

-Komiske evner er en gave. Folk som har evnen til å få andre til å le er som små engler. Jo mer du ler, desto rikere liv får du. Komedien tjener folket - så hvorfor skulle ikke Norge ha sine egne gode situasjonskomiedier?

SANNHETENS ØYEBLIKK: Sturla Berg-Johansen og Anne Marie Ottersen under instruksjon av Paul Ryan: -Det gjelder å finne sannheten i situasjonen, sier han - når Sturla lurer på hvordan han skal få uttrykt at Anne Marie ikke er så pen på håret likevel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!