Anmeldelse: Det fullkomne bedrag

Norsk krigshelt var svindler

Høydepunktene topper seg som alpelandskap i boka om krigshelten Birger Sjøberg - som viste seg å være svindleren Nils Berdahl. Men framdriften går i stå underveis.

LIV OG BIRGER: Her er bryllupsbildet til Liv Grannes, som senere giftet seg med Milorg-leder Jens Christian Hauge, og Birger Sjøberg. Hun i bunad og han i uniform. Foto: HELGELANDS MUSEUM
LIV OG BIRGER: Her er bryllupsbildet til Liv Grannes, som senere giftet seg med Milorg-leder Jens Christian Hauge, og Birger Sjøberg. Hun i bunad og han i uniform. Foto: HELGELANDS MUSEUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er i beste forstand en fantastisk historie: En norsk svindler skifter identitet og rømmer til Sverige, kommer tilbake og blir krigshelt i et spill med Churchill i hovedrollen.

Historien er kjent under stikkord som Majavatn-affæren og Operasjon Jupiter. Men hvem var egentlig Nils Berdahl, alias Birger Sjøberg, mannen som var gift med Milorg-leder Jens Christian Hauges andre hustru, også omtalt som Nordlands Jeanne d’Arc?

Fallhøyde

Høydepunktene topper seg som et alpelandskap i boka «Det fullkomne bedrag». Derfor er det synd å måtte konstatere at forfatterne ikke innfrir de skyhøye forventningene, men går seg vill i et virvar av navn og detaljer. Alt skal med, men alt er for mye. For å låne en formulering fra boka: « … innsatsen var svimlende og fallhøyden stor.»

Tormod Halleraker skrev en god bok om Gulosten, kjeltringen som ble motstandsmann og kong Haakons venn. Men i den nye boka går spenningen og framdriften i stå underveis.

Boka om Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge byr ikke på den besettende spenningen jeg hadde ventet og ønsket og stoffet hadde fortjent; det er høyt opp til Antony Beevor eller Alf. R. Jacobsen, for å si det sånn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer