DEBATT

- Norsk krigsinnsats må demokratiseres

Det er fristende å se en annen vei, heller enn dvele ved alt som er gått galt.

AFGHANISTAN: Camp Maimanah i Faryab, Afghanistan i 2012.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
AFGHANISTAN: Camp Maimanah i Faryab, Afghanistan i 2012.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når man leser Afghanistanrapporten, som i forrige uke ble overlevert til Utenriks- og forsvarsministeren, skjønner man hvorfor denne typen gjennomganger ikke er noe norske politikere nødvendigvis bestiller med den største iver. I april ble forslaget om en tilsvarende ekstern utredning om Libya nedstemt i Stortinget av regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Politikerne vet hva som kommer, og kritikk svir. Men det er likevel avgjørende for demokratiet at det er debatt om norsk krigsdeltakelse.

Nå er Afghanistanutredningen her. Arbeidet med “NOU 2016:8 En god alliert – Norge i Afghanistan 2001–2014” er ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal, og det kaster et lite flatterende lys over Norges innsats i Afghanistan. Det første avsnittet i rapporten sier i grunnen det meste om hva vi og våre alliansepartnere etterlater oss:

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående. Militante islamistgrupper har fortsatt fotfeste i deler av landet, og Taliban står sterkere enn noen gang siden 2001. Krigshandlinger undergraver grunnlaget for økonomisk og sosial utvikling, truer oppnådde resultater og svekker mulighetene for å bygge en stabil, fungerende statsmakt på demokratisk grunnlag. (..) I det store bildet har Norge ikke utgjort en betydelig forskjell.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.