Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk krigsmateriell brukes i krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅPENHANDEL: Statssekretær Johansens svar (22/12-06) på vår kronikk i Dagbladet (15/12-06) er på mange måter oppløftende. Utenriksdepartementet (UD) fortjener ros for sin nye åpenhetslinje, og ikke minst deres vilje til å gå i dialog om pikante forhold rundt norsk våpeneksport. Johansen forteller også i sitt innlegg at Regjeringen nå endelig vil ta initiativ til nedsettelse av et parlamentarisk eksportkontrollråd, noe vi i Norges Fredslag har ventet på siden Ap, SV og Sp gikk inn for dette for snart tre år siden.

TROSS MYE POSITIVT i Johansens svar bygger han dessverre opp om gamle myter om norsk våpeneksport som må konfronteres. Det er på tide å avlive den mest alvorlige myten Johansen presenter i sitt innlegg: Norge leverer faktisk krigsmateriell til land i krig, der krig truer og der det er borgerkrig. Dette skjer på tross av at en regjeringserklæring fra 1959 sier at vi skal nekte denne type våpeneksport. Sannheten er at norsk eksportkontrollregelverk kun hindrer ikke-allierte mottakere i å importere norske våpen når de er i krig, mens våre nære allierte får motta hva de måtte ønske, selv når de driver folkerettsstridig krigføring eller fører norske våpen inn i borgerkriger. Det aller meste av den norske våpeneksporten går til våre nære allierte, land som Norge ikke gir seg selv muligheten til å innstille sin eksport ovenfor, selv om disse eksporterer våpen til destinasjoner Norge nekter eksport til, og driver direkte krigføring med norske våpen.

IRAK ER et godt eksempel på dette. Kongsberg utruster eksempelvis de amerikanske Stryker-brigadene med sine Protector våpentårn, hvilke er flittig i bruk i Irak. Våpensystemet Protector er en stor kassasuksess. I 2006 alene inngikk Kongsberg kontrakter for salg av våpensystemet til en verdi av hele 1,1 mrd kroner. Dette norske våpensystemet brukte altså USA i sitt illegale angrep på Irak, og det brukes av okkupasjonsmakten i det borgerkrigsherjede landet i dag. Ønsker Johansen å endre dette?Når Johansen i sitt innlegg underkommuniserer at norske våpen brukes i krig, viser det at landet er tjent med en seriøs og prinsipiell gjennomgang av det moralske ansvar det medfører å eksportere krigsmateriell, slik vi tok til orde for i vår kronikk. Norges Fredslag jobber ulønnet og kontinuerlig for å drive debatten om norsk eksport av krigsmateriell fremover. Selv om vi reagerer på UDs uryddighet i sin argumentasjon, takker vi for deres invitt til å gå i dialog på dette feltet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!