Norsk krigsmateriell brukes i krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VÅPENHANDEL: Statssekretær Johansens svar (22/12-06) på vår kronikk i Dagbladet (15/12-06) er på mange måter oppløftende. Utenriksdepartementet (UD) fortjener ros for sin nye åpenhetslinje, og ikke minst deres vilje til å gå i dialog om pikante forhold rundt norsk våpeneksport. Johansen forteller også i sitt innlegg at Regjeringen nå endelig vil ta initiativ til nedsettelse av et parlamentarisk eksportkontrollråd, noe vi i Norges Fredslag har ventet på siden Ap, SV og Sp gikk inn for dette for snart tre år siden.

TROSS MYE POSITIVT i Johansens svar bygger han dessverre opp om gamle myter om norsk våpeneksport som må konfronteres. Det er på tide å avlive den mest alvorlige myten Johansen presenter i sitt innlegg: Norge leverer faktisk krigsmateriell til land i krig, der krig truer og der det er borgerkrig. Dette skjer på tross av at en regjeringserklæring fra 1959 sier at vi skal nekte denne type våpeneksport. Sannheten er at norsk eksportkontrollregelverk kun hindrer ikke-allierte mottakere i å importere norske våpen når de er i krig, mens våre nære allierte får motta hva de måtte ønske, selv når de driver folkerettsstridig krigføring eller fører norske våpen inn i borgerkriger. Det aller meste av den norske våpeneksporten går til våre nære allierte, land som Norge ikke gir seg selv muligheten til å innstille sin eksport ovenfor, selv om disse eksporterer våpen til destinasjoner Norge nekter eksport til, og driver direkte krigføring med norske våpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer