Norsk kultforfatter døde i slummen i Manila

Romanen «Snuff» ble Jan H. Jensens største triumf.

PRODUKTIV: Jan H. Jensen (1944-2013) var en produktiv og mangfoldig forfatter. Han vil blir dypt savnet av sine mange venner i Trondheim etter at han ble funnet død på Filippinene i mai i år. Foto: Sverre Årnes
PRODUKTIV: Jan H. Jensen (1944-2013) var en produktiv og mangfoldig forfatter. Han vil blir dypt savnet av sine mange venner i Trondheim etter at han ble funnet død på Filippinene i mai i år. Foto: Sverre Årnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra Manila kom meldingen for noen dager siden om at forfatteren Jan H. Jensen døde 10. mai i år, 69 år gammel. Ryktene har lenge gått om at han var både savnet og muligens ille ute i den filippinske hovedstaden.

Han viste seg å leve under dystre omstendigheter i et av byens slumstrøk. Den inngrodde ungkaren hadde giftet seg, men var ifølge bekymrede, norske venner i en forholdsvis hjelpeløs tilstand. Fysisk hadde han forfalt dramatisk siden han ankom landet i 2010.

Han meldte riktignok at «jeg har det faktisk fint», men alt er relativt. Han hadde ingen familie i Norge.

Jan Henrik Jensen ble født i Oslo i 1944, men bosatte seg i Trondheim. Før han ble forfatter, jobbet han som sjømann, kontorist, fabrikkarbeider og Securitas-vakt.

Han var alt fra leserbrevredaktør i Romantikk og spaltisten Cassandra i Adressavisa til humorforfatter i radioprogrammer med Lystad & Mjøen.

Sammen med Tore Torell skrev han manus til spillefilmen «1958». Han har dessuten vært både regissør av — og modell for — gammeldagse fotoromaner i norske ukeblader.

16 år gammel debuterte han i Detektivmagasinet med «Knut Gribb og operasjon sommerferie». Jensen skrev et dusin Gribb-romaner. I 2002 ble «Den avskyelige snømannen» utgitt i serien Dagbladets sommerbok. Historien er full av sjangerlek, krimklisjeer og velvalgte henvisninger fra 1936, da Hitler var på frammarsj og Norge triumferte med det såkalte bronselaget i Berlin-OL.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer