Norsk kultforfatter døde i slummen i Manila

Romanen «Snuff» ble Jan H. Jensens største triumf.

PRODUKTIV: Jan H. Jensen (1944-2013) var en produktiv og mangfoldig forfatter. Han vil blir dypt savnet av sine mange venner i Trondheim etter at han ble funnet død på Filippinene i mai i år. Foto: Sverre Årnes
PRODUKTIV: Jan H. Jensen (1944-2013) var en produktiv og mangfoldig forfatter. Han vil blir dypt savnet av sine mange venner i Trondheim etter at han ble funnet død på Filippinene i mai i år. Foto: Sverre ÅrnesVis mer

Fra Manila kom meldingen for noen dager siden om at forfatteren Jan H. Jensen døde 10. mai i år, 69 år gammel. Ryktene har lenge gått om at han var både savnet og muligens ille ute i den filippinske hovedstaden.

Han viste seg å leve under dystre omstendigheter i et av byens slumstrøk. Den inngrodde ungkaren hadde giftet seg, men var ifølge bekymrede, norske venner i en forholdsvis hjelpeløs tilstand. Fysisk hadde han forfalt dramatisk siden han ankom landet i 2010.

Han meldte riktignok at «jeg har det faktisk fint», men alt er relativt. Han hadde ingen familie i Norge.

Jan Henrik Jensen ble født i Oslo i 1944, men bosatte seg i Trondheim. Før han ble forfatter, jobbet han som sjømann, kontorist, fabrikkarbeider og Securitas-vakt.

Han var alt fra leserbrevredaktør i Romantikk og spaltisten Cassandra i Adressavisa til humorforfatter i radioprogrammer med Lystad & Mjøen.

Sammen med Tore Torell skrev han manus til spillefilmen «1958». Han har dessuten vært både regissør av — og modell for — gammeldagse fotoromaner i norske ukeblader.

16 år gammel debuterte han i Detektivmagasinet med «Knut Gribb og operasjon sommerferie». Jensen skrev et dusin Gribb-romaner. I 2002 ble «Den avskyelige snømannen» utgitt i serien Dagbladets sommerbok. Historien er full av sjangerlek, krimklisjeer og velvalgte henvisninger fra 1936, da Hitler var på frammarsj og Norge triumferte med det såkalte bronselaget i Berlin-OL.

Jensen utga novellesamlingene «Kjære Hjørdis» (1978) og «Varm velkomst» (1989), men romanen «Snuff» (1982) ble hans største triumf, utgitt i flere utgaver.

Da Dagbladet i 2009 kåret de 25 beste, norske kriminalromanene, kom den på 23. plass.

«Snuff» kom direkte i pocket, på samme vis som de legendariske pulp-forfatterne i USA på 1940-, 50- og 60-tallet. Boka kom ut på forlaget Ernst Poleszynski & Co., i serien Krim Arkivet, til kr. 27,50. Skal du ha et pent eksemplar av boka i dag, er antikvariatprisen kr. 450,-.

Romanen er et eksempel på norsk noir, ei bok som beveger seg i de mørkeste hjørner av menneskelig virksomhet. Realisme fra en brutal verden, der kjøp og salg er eneste målestokk for menneskelig virksomhet, skildret i et lykketreff av en thriller.

Krimnestor Nils Nordberg kaller Jensen «en sjenert, tvers igjennom sympatisk sen-bohem med en ufattelig produktivitet og allsidighet, en av de siste og beste multi-skribentene i Norge». Jensens venn, forfatteren Sverre Årnes, karakteriserer ham slik: «Jan H. var fantastisk vinnende og karismatisk, og visste noe om alt. Mest om film.

Han kunne snakke på inn- og utpust, røykte som en skorstein og drakk som en svamp. Han hadde helt egen evne til å tiltrekke seg samfunnets «bunnsop», som han nærmest dyrket.

Han var en gudbenådet forteller av egne bedrifter, pent polert — og det kostet ham ikke noe at humoren gikk ut over ham selv. Jan var alltid blakk, men bunn hederlig. Han så alltid det beste i folk — også de som ikke fortjente det.»

Hvem vet, kanskje var det akkurat dette som ble hans skjebne i en nådeløs virkelighet.

KULTBOK: «Snuff» (1982) ble Jan H. Jensens best kjente roman. Den kom på 23. plass da Dagbladet kåret tidenes norske krimromaner.
KULTBOK: «Snuff» (1982) ble Jan H. Jensens best kjente roman. Den kom på 23. plass da Dagbladet kåret tidenes norske krimromaner. Vis mer