DEBATT

Debatt: Bok

«Norsk kultur» er byttet ut med «majoritetskultur»

Rekkevidden av samtidshistoriske endringsprosesser forsvinner ikke selv om budbringeren tas.

SVARER: Professor Terje Tvedt svarer på kronikken fra Sindre Bangstad, som brukte karakteristikken «fordreininger» om Tvedts bok «Det internasjonale gjennombruddet».
 Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVARER: Professor Terje Tvedt svarer på kronikken fra Sindre Bangstad, som brukte karakteristikken «fordreininger» om Tvedts bok «Det internasjonale gjennombruddet». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rett før julaften slo Dagbladet opp enda en artikkel om «Det internasjonale gjennombruddet» der boken beskrives som en samling «fordreininger», og forfatteren, det vil si jeg, parkeres som systematisk uetterrettelig (20.12). Avisen plasserte teksten om en historiebok om vår nære fortid under rubrikken «hatytringer»!

Men hva hvis de «fordreiningene» som kronikkforfatter Sindre Bangstad hevder at boken inneholder, snarere viser seg å være presise analyser av tre talende historiske forhold? Vil det da bli mulig å få til en saklig diskusjonen om bokens fortolkninger av vår nære fortid – også i Dagbladet? Rekkevidden av samtidshistoriske endringsprosesser forsvinner jo ikke selv om budbringeren tas.

Min bok viser at den norske statens ledelse de siste tiårene byttet ut nasjonalstatsideen med multikulturalismen som statsbyggingsideologi. Fra å bygge staten rundt ideer om den norske nasjonenes verdier og kultur, ble begrepene «norske verdier» avvist og «norsk kultur» byttet ut med «majoritetskultur» eller «rikskultur», men uten at følgene av politikken ble diskutert eller erkjent. Boken identifiserer følgelig, basert på en gjennomgang av en lang rekke regjeringsdokumenter, et nytt epokeskapende brudd i landets lange historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer