Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk kultur under press

KANON: Fremskrittpartiets Karin Woldseth er bekymret for norsk kultur. Den er presset på mange områder, sier hun, og mener mottiltaket er å etablere en norsk nasjonal kulturkanon. Woldseth har rett, kulturen er uten tvil presset. Men om løsningen er å opprette en kanon av «Norges viktigste verker gjennom tidene», er ikke uten videre sikkert. Begrepet norsk kultur er i seg selv problematisk. En god overskrift over et demokratisk lands kultur bør være retten og muligheten til å feire den kultur vi ønsker - skape, uttykke oss, delta, ha tilgang til, lære. Hvis alle virkelig får den retten, da vil de store verkene som er skapt av våre forfedre - enten de holdt til i Norge eller andre steder i verden - være tilgjengelige for oss, som en mangfoldets kanon som vi fritt kan velge fra. Og da vil våre etterkommere kunne glede seg over at norsk kultur ikke stoppet med Ibsen og Grieg, eller med Prøysen og Widerberg.

ALTERNATIVET TIL å bruke tid og penger på å kategorisortere det som finnes av verker i kulturen, er aktivt å ta tak i det som hindrer oss i å ha en mangfoldets kulturkanon i framtiden. Som for eksempel at Verdens Handelsorganisasjon presser på for at kulturprodukter skal betraktes som handelsvarer og dermed reduserer en nasjons rett til å drive en proaktiv kulturpolitikk (se for øvrig Brock-Utnes og Banks kronikk i Aftenposten 29. mai); at USA og et par andre land kjemper imot UNESCOs nylig vedtatte konvensjon om å verne og fremme kulturelt mangfold; at OECD gjennom sine PISA-undersøkelser rangerer skolesystemene i store deler av verden uten å ta med barns og unges evne til å skape, oppleve, uttrykke seg gjennom og ta stilling til kunstuttrykk. Ingen som følger med i det som skjer med skole og lærerutdanning i Norge, er i tvil om hvilken innvirkning PISA-undersøkelsene har på prioriteringene i landets utdanningspolitikk.

ALTERNATIVET ER å gjøre festtaler om kunstens og kulturens viktighet om til offensiv politikk og operativ handling: gi de kunstnerisk skapende kreftene i kulturlivet optimale betingelser, og gi stort rom for den uerstattelige ressurs en rik og mangfoldig kultur vil være, i samfunnet vårt, ikke minst i skolen, i lokalsamfunnet, i religionsutøvelsen, i samhandlingen med andre land - alle de steder der mennesker har behov for å uttrykke seg og kommunisere med andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling