Norsk kulturliv magnefuruholmiseres som aldri før

«Dessuten en betydelig billedkunstner.»

BEGRENSET: Vi har jo bare et begrenset antall jobber i dette landet. Og hvis Magne Furuholmen både skal være keyboardist og billedkunstner, ja da står en billedvevkunstner fra Fosen uten arbeid. Foto: NTB Scanpix
BEGRENSET: Vi har jo bare et begrenset antall jobber i dette landet. Og hvis Magne Furuholmen både skal være keyboardist og billedkunstner, ja da står en billedvevkunstner fra Fosen uten arbeid. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Norsk kulturliv magnefuruholmiseres som aldri før. Først ut var selvfølgelig Magne Furuholmen. Greit nok, er du mannen som velsignet Take On Me med den uforglemmelige «du-du-du du! du! du! du! du! du-du-du-du»-strofen skal jeg med glede tilgi deg en overdreven selvtillit. Klart du begynner å tro at du dessuten er en betydelig billedkunstner.

Problemet oppstår først når alle artister skal beherske flere kunstarter. Vi har jo bare et begrenset antall jobber i dette landet. Og hvis Magne Furuholmen både skal være keyboardist og billedkunstner, ja da står en billedvevkunstner fra Fosen uten arbeid.

Og etter Magne kom Bertine. Plutselig var hun ikke lenger bare en kjølig popdronning fra Oslo vest, men også bokdebutant. Så fulgte Hank von Helvete. Ikke bare gullstrupen i boybandet Tuborgnerder (not), men også en betydelig skuespiller. Og det stopper ikke der. Mattias Faldbakken er kunstner, javel, men dessuten en betydelig forfatter. Komikeren Odd-Magnus Williamson er dessuten en betydelig skuespiller og forfatter. Märtha Louise: ikke bare prinsesse, men dessuten en betydelig... gospelsanger? Og gift med forfatteren Ari Behn, som dessuten er en betydelig billedkunstner.

Europa er inne i en dyp krise. Det er nettopp i slike vanskelige tider at vi trenger stemmer i offentligheten som tør å innta upopulære standpunkter. Og siden ingen andre gjør det, får jeg stikke frem hodet: jeg mener magnefuruholmiseringen av norsk kulturliv har gått for langt.

Snart rammer den ikke bare enkeltartister. Hele grupper vil magnefuruholmiseres. Röyksopp blir dessuten et betydelig marionetteteater, DumDum Boys blir dessuten en betydelig dansetrupp, Jaga Jazzist et timanns fotmalerkollektiv, Motorpsycho åpner bilverksted på Svartlamon og Briskeby blir et nettbasert loppemarked som spesialiser seg på teakmøbler. Vømmøl Spellmannslag vil ikke lenger bare være et spellemannslag, men også lokallaget til FrP i Torrevieja.

Til slutt vil magnefuruholmiseringen ramme selveste «Mags», fordi hans elskede a-ha vil veksle mellom å være poporkester og situasjonskomedie. I tv-guiden ville den sett omtrent slik ut:

Første sesong, episode 1: I kveldens episode skal a-ha på byen, men de blir ikke enige om hvilken by. Paal vil ut i New York, Magne i Berlin, Morten mener at alle byer er unike.

Første sesong, episode 3: Paal sender ut fellesmail til alle i a-ha men glemmer å ta med Morten.

Første sesong, episode 8: I dag skal a-ha si favorittdyret sitt. Magne sier alpakka. Paal sier puma. Morten tenker seg om, før han svarer dypvannsfisk. Paal og Magne spør hvilken art.

Andre sesong, episode 10: Det er trykket stemning i a-ha. Ny trommis igjen. Fra Adecco. Niklas fra Södertälje er veldig flink på trommer, men han nekter å ta badstue med resten av gutta.

Andre sesong, julespesial: Det er jul i a-ha. Juletregang er fast tradisjon, og Magne sitter ved pianoet. Først tar de Musevisa, så Take On Me. De er så få at de kommer for nær grantreet og skraper seg opp på barnålene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.