Norsk kunst solgt for 16,5 millioner

Aldri har så få betalt så mye for så lite! 16,5 millioner for 84 norske kunstverk. Rekordpris for Christian Krohg med 1,5 millioner. Auksjonsrekord for et maleri, med 3,3 millioner for J.C. Dahls «Frogner Hovedgård». - Aldri har omsetningen vært høyere. Selv ikke i den mest intense jappetida.

Norge bader i penger og kredittkort. Det kjøpes kunst til hundretusener over en lav, håndsydd sko. Det var ikke mye antydning til moderasjonslinje da budene ble diskré vinket i Gamle Logens store sal. Men så var det da heller ikke arbeidstakersida som satt i salen.

Auksjonarius Hans Richard Elgheim var i riktig godlynne etter gårsdagens norske rekordauksjon. Og det til tross for at på langt nær alt ble solgt. Men det som ble solgt var det til gjengjeld kamp om. Det aller meste gikk til langt over forhåndsvurdering. Noen ganger flere hundre prosent over. På det verste høynet folk budene med 100000 av gangen...

Mer kresent

- I auk-sjonsfirmaets historie har vi aldri omsatt for så mye under en auksjon. Men de tre millionbildene alene gikk jo for åtte millioner, sier Elgheim, og ser helt rolig og nøktern ut. Ikke det minste overrasket?

- Jeg er fornøyd, men ikke overrasket. Gode ting oppnår høye priser, men i motsetning til under jappetida er ikke folk villige til å betale dyrt for det som ikke er toppkvalitet. Markedet har modnet, konstaterer Elgheim.
Det er hans måte å uttrykke at folk er blitt mer kresne, skjønner mer av kunst.

Hjemlengsel

På forhånd var Oslo Bymuseum interessert i å sikre seg J.C. Dahls rekordmaleri, «Frogner Hovedgård». Men det skortet på pengene, enda Oslo kommune hadde milliardoverskudd i fjor.

Dermed forsvinner bildet ut av landet. Til en nordmann bosatt i England. Visstnok ingen kjendis, heller. Kjøperen må være usedvanlig hardt angrepet av hjemlengsel. 3,3 millioner, 3,8 inkludert avgifter, betalte han. Og briten som handlet på mannens vegne var taus. Som en diskré brite.

- Vi kan nok ikke varte opp med tre millionmalerier på auksjonen 10. juni, vedgår Elgheim.

- Det er nok like greit, for den kvelden spiller Norge mot Marokko i Montpellier...
- Å? Kanskje vi må flytte auksjonen, undres Elgheim. Vel har folk mye penger, men VM er det bare hvert fjerde år og musene veit når vi kvalifiserer oss neste gang.

REKORDSALG: Norske kunstverk innbragte 16,5 millioner kroner på auksjon. Omsetningen var ikke høyere engang i jappetida.