Norsk kvinne kjøper seg kubansk kjærlighet

Ingen højdare fra Vigdis Hjorth.

IKKE PÅ SITT BESTE: Vigdis Hjorths nye roman er ikke hennes beste. Men hun er for god til å skrive dårlig, mener anmelderen. Her er hun fotografert på Litteraturfestivalen på Lillehammer i år.
Foto: Lars Eivind Bones
IKKE PÅ SITT BESTE: Vigdis Hjorths nye roman er ikke hennes beste. Men hun er for god til å skrive dårlig, mener anmelderen. Her er hun fotografert på Litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| • Les intervju med Vigdis Hjorth og utdrag fra boka i Sommerboka til Dagbladet.

ANMELDELSE: En anonym og forsiktig middelaldrende bibliotekar reiser på ferietur til Cuba. Hun er enke med en voksen sønn, som har flyttet hjemmefra. På Cuba forelsker hun seg i en av musikerne i hotellbaren. De innleder et forhold.

Ydmykende kjærlighet Han vil gjerne til Norge. Hun reiser hjem, sender penger og gaver etter oppfordring fra ham. Hun prøver forgjeves å få besøksvisum til ham, reiser tilbake med flere penger og gaver, og gifter seg med ham for å få han til Norge.

Den rike fra vesten som kjøper seg kjærlighet. En klassisk historie med en gjenkjennelig Hjorthsk vri: Kvinnen er kjøperen.

Men dette er ingen humoristisk ironisk klassereise som i «Hjulskift». Det er en mollstemt roman om en mollstemt kvinneskjebne. En kvinne som velger den ydmykelsen det er å vite at hun kjøper seg kjærlighet. Som velger å bli ydmyket i politiavhør av politiet som opplagt tenker at den grå kvinnen er rundlurt av en pengegrisk og frihetssøkende kubaner.

Piskeslag Hjorth bruker den skakke kjærlighetskonstellasjonen til å si noe om det rike vesten mot den tredje verden. Også kubaneren er et offer, men Hjorth er for proff til opplagt moralisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer