Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nasjonal strategi mot humledød

Norsk landbrukspolitikk er insektenes verste fiende

Dagbladet mener: Norge trenger flere blomsterenger å la humla suse i.

LIVSVIKTIG: Regjeringen la fredag fram en nasjonal pollineringsstrategi for å stanse utrydningen av pollinerende insekter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LIVSVIKTIG: Regjeringen la fredag fram en nasjonal pollineringsstrategi for å stanse utrydningen av pollinerende insekter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

La humla suse er et godt norsk uttrykk for å ta det med ro og la verden gå sin skeive gang. Det gir en smak av honning, synger deLillos. Men det er ikke en god strategi for å redde humler, bier, sommerfugler og andre viktige pollinerende insekter fra å bli utryddet. I regjeringens nasjonale pollineringsstrategi, som ble lansert fredag, er det få tiltak som virkelig monner. Det skyldes at slike tiltak ville kreve en radikal omlegging av landbrukspolitikken. Men fagekspertisen savner også tiltak som er mindre omfattende og enklere å gjennomføre.

Det er positivt at regjeringen endelig legger fram en nasjonal strategi. Dette er ingen liten sak og hadde fortjent mer oppmerksomhet enn å druknes i feriestarten. Tidligere miljøminister Vidar Helgesen kalte det rett og slett for et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Når pollinerende insekter forsvinner, truer det matproduksjonen og selvforsyningen. Regjeringen kaller situasjonen for alvorlig, og da må man vente at landbruksminister Jon Georg Dale og miljøminister Ola Elvestuen svarer på utfordringen med konkrete nye tiltak, slik regjeringen gjør i andre sikkerhetsspørsmål.

De er vanskelig å spore. Her ramses opp en rekke ordninger og innsatser som allerede er iverksatt, flere av dem lokale og dels frivillige lavterskelaktiviteter. Felles for dem er at de ikke har virket i tilstrekkelig grad. I dag er en tredjedel av villbiene truet av utrydning. Utviklingen er dramatisk også i Norge, selv om det står enda verre til i varmere strøk. En av de viktigste årsakene slår alle som reiser rundt i landet. Moderne landbrukspolitikk er insektenes verste fiende. Småbruk legges ned, kulturlandskap gror igjen. I stedet har vi fått store intensive monobruk som ikke tar vare på mangfoldet.

Det lønner seg ikke med småbruk, mener Jon Georg Dale og regjeringen, i et land som i hovedsak ikke er skapt for storbruk. Men regjeringens nasjonale strategi burde inneholde minst en langsiktig og konkret plan for at det skal lønne seg å sikre en variert brukskultur og holde mangfoldet i hevd. Det er det beste forsvar mot insektsdøden som truer matfatet vårt.

Det trengs flere blomsterenger til å la humla suse i. Det trengs en ordentlig frøproduksjon. Vegvesenet har etterlyst slike konkrete tiltak og kan være en sentral fødselshjelper langs veinettet. Det er vel og bra med humlegater på Tøyen, men det vi trenger er humlekorridorer i stor skala landet rundt.

Storskala er jo en størrelse landbruksministeren liker.