Norsk låt brukt i kampanje for Obamas nye dommer

Handler egentlig om høydehopperen Sotomayor.

||| (Dagbladet.no):  «Bienvenido a Noruega» - velkommen til Norge - synges det i den nye kampanjelåta til tilhengere av Sonia Sotomayor, Barack Obamas nye dommerkandidat til Høyesterett.

Men verken Obama eller Sotomayor har fått noen ny dragning mot Norge.

Laget til høydehopper
Enkelte av tilhengerne hennes har rett og slett funnet fram til låta «Sotomayor», skrevet av den norske gruppa Mambo Compañeros i 1997, og presentert dem som en ny låt som er skrevet til ære for dommerkandidaten.

- Jeg fikk en e-post fra en amerikansk frilansjournalist, som syntes det var utrolig at vi hadde laget en låt til Sonia Sotomayor allerede i 1997. Men det var deler av teksten hun ikke fikk til å stemme, sier låtskriver Kåre Kolve, til Dagbladet.no.

Ikke før et stykke ut i intervjuet, forstod de at de snakket om to forskjellige personer. Frilansjournalisten Sylvia Pfeiffenberger om Sonia Sotomayor, han om høydehopperen Javier Sotomayor, som låta opprinnelig var skrevet til. Les «god dag mann, økseskaft-intervjuet» til Sylvia Pfeiffenberger her.

Mambo Compañeros var husorkester i Tore Strømøys program «Ja vi elsker», der Javier Sotomayor var gjest. De skrev låta til ære for ham, og den ble innspilt på plate i 2002.

Om å være en ener
Men tekstlinjer som «El Rey del Salto Alto» - kongen av høydehopp - har ikke hindret dommerkandidatens tilhengere i å bruke den i promoteringen av henne.

- Det er en ganske triviell hyllest til Sotomayor. Vi synger om at det ikke holder å være nummer to og tre, at du må være en ener. Den handler om å komme seg opp og fram og holde seg der. Så de har vel sett vel gjennom fingrene på alt det andre, sier en lattermild Kolve.

«Sotomayor Mambo», som låta kalles i USA, har ikke blitt brukt av Sonia Sotomayor selv. Klippet som Sotomayor-tilhengerne har lagt ut på YouTube har foreløpig bare blitt vist 151 ganger. Men det er spredd i flere blogger og på flere kampanjesider, og foreningen The National Institute For Latino Policy (NILP) oppfordrer latinamerikanske organisasjoner til å spille låta til ære for henne på diverse arrangementer.

- Bare morsomt
Den norske gruppa har ingenting imot bruken av låta.

- Det er bare morsomt hvis det kan gjøre at folk blir kjent med oss og musikken vår. Slikt er det umulig å ha kontroll på, men det viser hvor liten verden er, sier Kolve.

- Får dere noen inntekter av dette?

- Nei. Jeg vil tro at hvis låta blir brukt av amerikanske medier, ville vi fått noe. Men på YouTube og blogger er det ingenting å hente. Da måtte vi hatt en veldig godt betalt advokat, mener han.

Han har heller ikke noe imot å indirekte bidra til å støtte Sotomayors dommerkandidatur.

- Hun vil jo bli den første høyesterettskandidaten med latinobakgrunn, og i tillegg kvinne. Det er bare flott, sier han.

Låta har aldri vært gitt ut på plate i USA, men derimot flere andre steder i Europa og i spansktalende land.

 

LAGET LÅTA: Mambo Compañeros, med Kåre Kolve som nr fire bak fra venstre.
LAGET LÅTA: Mambo Compañeros, med Kåre Kolve som nr fire bak fra venstre. Vis mer