Norsk lege redder liv i Gaza, latterliggjøres i ny Twitter-trend

Går hardt ut mot Mads Gilbert.

(Dagbladet): Tromsø-legen Mads Gilbert (67) er igjen til stede når konflikten raser som verst mellom Hamas og Israel. På Shifa-sykehuset på Gaza behandler han sårede og er samtidig kilde for både lokale og internasjonale journalister.

Men etter en uttalelse denne uken, blir legen nå latterliggjort på Twitter under emneknaggen #NorwegianDrConfirmed.

Samtidig advarer en israelsk organisasjon mot å bruke nordmannen som kilde.

- Tyder på DIME-bomber Saken, som først ble omtalt i Norge av Natt&Dag, begynte med et intervju Gilbert gjorde med det Palestina-vennlige nettstedet Electronic Intifada.

 

Der sier han at han har behandlet skader som kan tyde på at israelske styrker bruker såkalte DIME-bomber.

Det samme har leger som jobbet på Gazastripa hevdet i pressen både i 2006 og i 2009, da Gilbert blant ble intervjuet av blant andre den israelske avisen Haaretz om temaet.  

Men da den palestinske journalisten Rania Khalek postet det siste intervjuet fra sin Twitter-profil, ble det bråk. Twitter-brukeren Hen Mazzig, som ifølge sin profil leder en israelsk utdannelsesorganisasjon, uttrykte sin misnøye med saken.

- En norsk lege bekrefter det, kom igjen, 'a, skriver han.

Deretter oppfordrer han andre brukere på nettstedet til å komme med eksempler på andre ting en norsk lege kan finne på å si. 

- La oss lage dette til en trend, #NorwegianDrConfirmed. Fortell oss hva han bekrefter.

Massiv respons Det har folk gjort, i hopetall. Satiren spenner fra det tøysete til nokså grove beskyldninger. I tillegg har folk brukt emneknaggen til å poste forsvar av Gilbert og bilder av skader som angivelig skal være fra Gaza.

Gilbert selv har ikke fått med seg latterliggjøringen. Han understreker i en SMS til Dagbladet at han ikke har bekreftet at det er slike våpen som brukes i Gaza. 

- Jeg har sagt at vi har sett samme skadetyper som i 06 og 09, og at disse skadene trolig, TROLIG, skyldes DIME-våpen. Men det finnes ikke bevis, skriver Gilbert og fortsetter:

- Jeg har vektlagt to illegale våpen brukt av Israel: blokaden som har vært i sju år, og den uproporsjonale våpenbruken og de ikke-diskriminerende angrepene på sivile. 

Advarer mot kildebruk Etter å ha blitt brukt som kilde og øyenvitne fra Gaza i en rekke internasjonale medier, er Mads Gilbert blitt omtalt som en kontroversiell skikkelse. Den israelske organisasjonen NGO Monitor er blant de som den siste tiden har advart mot å bruke den norske legen som kilde.

De trekker både fram Gilberts politiske tilhøringhet på ytre venstreside og en uttalelse han kom med like i etterkant av angrepet på USA 11. september 2001, hvor legen sa at han mente at terrorhandlinger mot USA kunne forsvares under visse forutsetninger.

Gilbert viste denne uka Dagbladet rundt på Shifa-sykehuset på Gaza, hvor han sammen med den norske legen Erik Fosse hjelper overarbeidede palestinske sykehusansatte.

- Helsearbeiderne i Gaza jobber under ekstremt press og er de beste akuttmedisinerne i verden. Men det som er så fint, er den respekten og verdigheten alle viser i denne vanskelige situasjonen. Det er jeg som lærer av å være her, sa en beveget Mads Gilbert til Dagbladet.