Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk lege ut mot Paltrow-serie

Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad er kritisk til Netflix' nye serie «The Goop Lab» med skuespiller Gwyneth Paltrow.

FØRSTE GLIMT: Her er første glimt av Gwyneth Paltrows omstridte Netflix-serie «The Goop Lab». Video: Netflix Vis mer

Netflix sparker i gang 2020 med «The Goop Lab» - en serie om Gwyneth Paltrows kontroversielle livsstilsselskap Goop.

Premieredatoen er satt til 24. januar, men allerede nå flommer nettet over av sterke reaksjoner, etter at traileren ble sluppet mandag 6. januar.

«Energi-healing», psykedeliske stoffer, kuldeterapi, «synske medier», «eksorsismer» og orgasmer er blant stikkordene som nevnes der.

Hollywood-stjerna har gjentatte ganger høstet refs fra eksperter verden over for livsstilsrådene sine, men har for flere år siden uttalt at hun har sluttet å bry seg.

Dagbladet har tidligere snakket med skribent og forfatter Gunnar Tjomlid, som er kritisk til Goop og Gwyneth Paltrows virksomhet. Han reagerte også sterkt på det han så i Netflix-seriens trailer.

- Det mest uheldige er kanskje ikke de konkrete rådene som eventuelt kommer, men tankegangen de promoterer. At vitenskap og forskning ikke er så viktig. Det er anti-vitenskap og anti-fagpersoner. Det er forferdelig farlig, for går du den veien er det ikke grenser for hvor du ender, sa han til Dagbladet.

Kritisk

Kari Løvendahl Mogstad er lege, forfatter og lektor ved NTNU. Hun mener kjendiser og influensere som når ut til mange gjennom sosiale medier bør være bevisst påvirkningskraften de kan ha.

KRITISK: Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Kari-Anne Toth
KRITISK: Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Kari-Anne Toth Vis mer

- Dette kombinert med at det har blitt en stadig mer skremmende sammenblanding og forvirring om hva som er sant og hva som er «fake news», gjør at det er lettere å overbevise folk om «sprøyt», blant annet for å tjene penger selv, sier hun til Dagbladet.

Hun har tidligere vært kritisk til Paltrows helsetips.

- Det er på samme tid så mye mer utfordrende å bidra med faktabasert informasjon, i jungelen av alt folk før høre og blir påvirket av hele tiden.

Netflix har tidligere fått kritikk fra flere hold for sin befatning med Paltrows livsstilsseslap, blant annet fra arkeolog Sarah Parcak, som omtalte programmet som «pseudovitenskapelig søppel».

- Med tanke på at Netflix har blitt så store, og brukes av så mange unge mennesker, må jeg si jeg syns det er veldig uheldig og dumt av dem å bli med på noe slikt, sier Mogstad.

- Smarte

Serien ble først bestilt av Netflix i februar i fjor, ifølge TV Line.

- De har vel sikkert også sin egen interesse i å ha kompaniskap med en omtalt celebritet som Gwyneth Paltrow. De er jo smarte til å «høste» av hverandres bekjentskaper og samarbeid, mange slike influensere og maktorganer, sier Mogstad.

Mogstad viser til et utsagn Paltrow kommer med i seriens trailer: «We're here one time, one life. How can we really milk the shit out of this?» («Vi er her én gang, ett liv. Hvordan kan vi virkelig melke dritten ut av dette?»

- Det er vel nettopp hele essensen, tenker jeg, i ei tid da folk søker stadig mer hjelp og råd for alt fra et lykkelig liv, slank kropp og spennende sexliv til fred i sjelen - og er villige til å tro på den som snakker mest overbevisende.

Publikum har også en dragning mot det kontroversielle, tror hun.

- Da passer jo Paltrow perfekt inn i dette. Hun har skjønt seg på «wellness-bølgen» som rår!

- Kan være skadelig

Mogstad understreker at hun ikke har sett serien, og at det er vanskelig å spå hva slags påvirkning den kan få på unge seere.

- Men ut ifra det budskapet Paltrow og Goop allerede sprer, så er det vel ikke så mye tvil om at det kan bli deler av serien som spiller på rene spekulative teorier, og som rett og slett er uheldige, ikke minst for unge.

- Kan slike råd være skadelige?

- Ja, det kan de i en del tilfeller, så klart. Hun har vel også anbefalt ting som «vagina-steaming» og å passe på og holde sin «lavest levelige vekt», så det er kanskje ikke så rart at en del er skeptiske, når det nå skal komme en TV-serie med flere episoder på mektige Netflix.

Hun sier hun er spent på å se hvordan serien behandler temaene som omtales i traileren, deriblant psykedelisk sopp og «eksorsismer».

Netflix ønsker ikke å kommentere kritikken. Det opplyser PR-byrået Släger, som representerer Netflix i Norge.