NYE STEMMER: Mahmona Khan og Noman Mubashir mener tida er overmoden for at flerkulturelle miljøer skildres i norsk litteratur. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NYE STEMMER: Mahmona Khan og Noman Mubashir mener tida er overmoden for at flerkulturelle miljøer skildres i norsk litteratur. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- Norsk litteratur har vært ensformig og blodfattig

Men nå kommer desibøkene til Norge.

||| (Dagbladet): - Jeg tar opp kontroversielle temaer, som fundamentalisme. En av hovedkarakterene går fra å være ikke-praktiserende muslim til å bli radikal. Jeg tror boka vil provosere både etniske nordmenn og norske muslimer, sier Noman Mubashir til Dagbladet.

Han debuterer i disse dager med romanen «Oslostaner», en bollywoodroman med handling fra dagens Oslo.

Boka handler om norskpakistanske Momi og Rumi, som driver Oslos hippeste utested.

• Les anmeldelsen av «Oslostaner» her.

Men Mubashir vil ikke si at dette er innvandrerromanen han selv etterlyste i Dagbladet for tre år siden.

- Jeg skriver om nåtidas Oslo, så jeg vil heller kalle det ei flerkulturell bok. Karakterene er født og oppvokst her akkurat som meg, sier han.

Blodfattig litteratur Det er ikke mer enn ett år siden Mahmona Khan ga ut «Tilbakeblikk - Da pakistanerne kom til Norge», og dermed var med på å sette det flerkulturelle Oslo på kartet. Boka portretterer fem av de første pakistanerne som kom til Norge på 70-tallet.

Rett rundt hjørnet er også Aftenposten-journalist Mala Wang-Naveens debutroman. «Desiland» handler om en norsk-indisk familie på Stovner.

Både Khan og Mobashir mener Norge har godt av flere stemmer i litteraturen.

- Norsk litteratur har vært litt ensformig og blodfattig, sier Mubashir.

- Den representerer ikke den virkeligheten mange av oss opplever. Jeg tror bare det kommer flere bøker som dette framover. Det finnes for mange historier og virkeligheter som vi ikke hører om i dag. Det er med på å skape avstand, sier Khan, som selv ønsker å høre stemmer fra blant annet Irak og Somalia.

Unike muligheter I helga har begge forfatterne lest høyt på den flerkulturelle Melafestivalen, sammen med blant andre Wang-Naveen og poeten Bertrand Besigye.

Khan forteller at det for henne var viktig å rette søkelyset mot foreldregenerasjonens tøffe innsats for å etablere seg i Norge da hun skrev «Tilbakeblikk». Den innsatsen har gitt dagens generasjon unike muligheter, mener hun.

- Ved å se tilbake blir det tydelig hvor bra pakistanerne har gjort det i Norge på bare en generasjon. Jeg føler at mange unge norskpakistanere syter over at de ikke har det bra. Det er fordi de ikke kjenner historien og vet hva foreldrene har vært igjennom, sier Khan.

Inntar offerrollen Også Mubashir tror mange unge har lett for å se mørkt på situasjonen.

- Jeg liker ikke når unge gutter med samme bakgrunn som meg inntar offerrollen. Se bare på alle suksesshistoriene, sier han.

Forfatterdebutanten mener det er viktig å vise flere sider også innad i det norskpakistanske miljøet. Han har allerede blitt kontaktet av andre med minoritetsbakgrunn, som ønsker å skrive bok.

- Tida er virkelig moden for flere flerkulturelle bøker. Vi har lenge sett vorspielet i avisspaltene, nå er det klart for festen, sier Mubashir.