Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lillehammer-notater

Norsk Litteraturfestival mener Sigrid Undset er den nye Ferrante

Indisk forfatter vokste opp med Kristin Lavransdatter.

FRA MUMBAI TIL MJØSA: Jerry Pinto er en kjent og allsidig forfatter fra India. Sør-Asia står i fokus under årets utgave av Norsk Litteraturfestival.
FRA MUMBAI TIL MJØSA: Jerry Pinto er en kjent og allsidig forfatter fra India. Sør-Asia står i fokus under årets utgave av Norsk Litteraturfestival. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har trolig verdensrekord i antall litteraturfestivaler. I hvert fall hvis man regner i forhold til folketallet. Minst 50 små og store litterære samlinger blir arrangert hvert år. I dag starter den største av dem, Norsk Litteraturfestival. 220 programposter på seks dager, altså nesten 40 hver dag. Enkelte synes det blir for mye, man må stadig gjøre umulige valg mellom favoritt-programposter.

Over 400 forfattere kommer til byen ved enden av Mjøsa. De fleste av dem er selvsagt fra Norge, men også 24 andre land er representert. 13 kommer fra Sverige, 12 fra India, ni fra Danmark, seks fra Iran, fem fra Syria, fire fra Storbritannia, fire fra USA og tre fra Island.

Fra mange land kommer en enslig dikter, blant annet fra Tyrkia. Der sitter som kjent en rekke kjente skribenter i fengsel. Blant dem som har tilbrakt flere måneder bak murene under det herskende regimet, er Asli Erdogan. Hun ble arrestert 17. august og satt fri 29. desember. Men hun er fortsatt under tiltale og risikerer sju års fengsel. Hun har tidligere besøkt både Norsk Litteraturfestival og Ord i Grenseland. I år representerer hun Tyrkia alene. Hun dukker ikke opp i egen person, men den modige og frittalende forfatteren vil komme til orde via skjerm.

ELENA FERRANTE? Nei, dette er Sigrid Undset. Hvor mye har de to felles?
ELENA FERRANTE? Nei, dette er Sigrid Undset. Hvor mye har de to felles? Vis mer

Norsk Litteraturfestivals fulle tittel er som mange ikke vet Norsk Litteraturfestival Sigrid Undset-Dagene. Det blir litt mye til daglig, men man er stadig trofaste mot festivalens åndelige mor. Hun blir belyst i flere arrangementer, flere av dem i hennes hjem Bjerkebæk. I år lanseres Sigrid Undset som «den nye Ferrante». En amerikansk journalist, Ruth Graham, har sammenliknet Napoli-kvartetten til Elena Ferrante med Undsets romantrilogi om Kristin Lavransdatter og tatt til orde for at dette dramaet fra den norske middelalderen bør bli TV-serie.

Kristin Brandtsegg Johansen framhever i et foredrag at Undset er mer berømt ute i verden enn vi tror. Dette kan også en av de 12 indiske forfatterne bekrefte. Jerry Pinto fra Mumbai er årets såkalte «artist in residence» under festivalen. Foreldrene til Jerry var fattige, men vitebegjærlige, og brukte pengene sine på bøker. «Faren min satt i en bomullsforet lenestol i bambus, og vi satt ved føttene hans, og han leste Kristin Lavransdatter for oss, i paperbackutgaver,» forklarer Pinto. «Han leste uten følelser, uten å dramatisere, og dermed måtte vi selv leve oss inn i bøkene, for å kunne se handlingen for oss. Jeg kan huske jeg tenkte på kulde, jeg kan huske jeg tenkte på Kristus i Norge – hvor kald han må ha vært, nesten naken ved korset.»

Hele Norges coronakart