PÅ HJEMMEBANE: Regissør Wim Wenders (i midten) presenterer sin norskskrevne film «Every thing will be fine» på filmfestivalen i Berlin. Her omkranset av skuespillerne  Robert Naylor, James Franco, Charlotte Gainsbourg, Marie Josee Croze og Lilah Fitzgerald. Foto: STELLA PICTURES
PÅ HJEMMEBANE: Regissør Wim Wenders (i midten) presenterer sin norskskrevne film «Every thing will be fine» på filmfestivalen i Berlin. Her omkranset av skuespillerne Robert Naylor, James Franco, Charlotte Gainsbourg, Marie Josee Croze og Lilah Fitzgerald. Foto: STELLA PICTURESVis mer

Norsk manusforfatter hylles av regissørlegende

For ni år siden møtte regissørlegenden Wim Wenders den norske manusforfatteren Bjørn Olaf Johannessen. Nå har de samarbeidet om kritikerrost film.

BERLIN (Dagbladet): - Da jeg leste manuset ble jeg slått av hvor vakkert komponert historien var, strukturen var perfekt og jeg visste med en gang at dette var noe jeg ville lage film av, sier regissør Wim Wenders til Dagbladet.

Vi møter ham under den 65. Berlinalen, som denne uka går av stabelen i Berlin. Regissørlegendens nye 3D-drama «Every thing will be fine» er en av filmene som får mest oppmerksomhet.

Kritikerrost Filmen har fått strålende kritikker, og det er ikke bare Wenders? mesterlige regiarbeid som har vekket anmeldernes entusiasme.

Manuset er skrevet av nordmannen Bjørn Olaf Johannessen, som internasjonalt er kjent for sitt bidrag til 3D-dokumentaren «Cathedrals of Culture» og spillefilmen «Nowhere Man».

I Norge er han nok like kjent for NRK-serien «Kampen for tilværelsen» som han har skrevet sammen med Erlend Loe og Per Schreiner. Nå høster han igjen store lovord internasjonalt og Wenders selv er blant de største beundrerne.

De to ble kjent i 2006 da Wenders satt i juryen på Sundance filmfestival og ga Johannessen en pris for manuset til «Nowhere Man». Wenders oppfordret deretter Johannessen til å sende ham nye manus i fremtida, hvilket han gjorde noen år senere.

- Bjørn Olaf var en veldig, veldig god samarbeidspartner. Han kom alltid med interessante forslag og jeg involverte ham derfor i hele arbeidsprosessen. Han var også med på settet i Canada, det skjer ikke alltid, sier Wenders. 

Imponerer stjernene Filmen handler om forfatteren Tomas som en dag opplever en tragisk ulykke.

MANUSFORFATTER: Bjørn Olaf Johannessen hylles av Wim Wenders og James Franco. Han har tidligere skrevet tv-serien «Kampen for tilværelsen». Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
MANUSFORFATTER: Bjørn Olaf Johannessen hylles av Wim Wenders og James Franco. Han har tidligere skrevet tv-serien «Kampen for tilværelsen». Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

Skuespiller James Franco, som også spiller i den mye omtalte «The Interview» har hovedrollen. Han forteller at også han ble svært imponert over Johannessens arbeid.

- Det var et helt unikt manus. I stedet for å enkelt beskrive årsak-virkning får vi nøye utvalgte tidsbilder over fjorten år. Det var en litt mystisk og svært subtil måte å fortelle en god historie på, sier Franco til Dagbladet.

Johannessen selv er naturlig nok svært glad for samarbeidet med Wenders.

- Wim har fortalt meg at han ikke pleide å jobbe så tett med manusforfatterne, men vi fikk en god tone. Jeg reiste mye til ham i Berlin for å jobbe. Han er en veldig rolig mann, vi kunne være stille lenge, han kunne gå rundt og vanne plantene mens han tenkte, atmosfæren var veldig avslappet og behagelig, sier Johannessen til Dagbladet.

Skaper muligheter «Every thing will be fine» er med i hovedkonkurransen, men reglementet gjør at den ikke kan være med å kjempe om de gjeve prisene fordi Wim Wenders (70 i august), vil motta Berlinalens ærespris under festivalen.

Det kunne vært en gyllen sjanse for Johannessen til å vinne en av verdens viktigste filmpriser, men selv velger han å se positivt på det.

- Nå kan jeg i stedet fantasere om at jeg ville ha vunnet prisen for beste manus bare filmen hadde fått være med, sier han.

At filmen er et stort karrieresteg for ham personlig er han derimot ikke i tvil om.

- Jeg merker allerede hvor mye lettere det er blitt å komme inn på viktige personer i filmverdenen, og jeg håper naturligvis at dette vil åpne mange dører for meg.