Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk mat til USA

Tv-kokken og matskribenten Andreas Viestad skal gi ut kokebok med skandinaviske oppskrifter i USA. Røykelaks, lammekjøtt og 300 millioner amerikanere kan bli en lønnsom oppskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil presentere oppskrifter og nye måter å angripe det vi er gode på, som fisk og lammekjøtt.

Andreas Viestad (28) er ikke en nybegynner når det gjelder å skrive kokebøker. Både årets «Det beste jeg vet» og fjorårets «Kok» fikk mye skryt, men med boka «New Scandinavian Cooking» kan det fort begynne å lukte penger.

- Hvis den selger bra, så er det klart det blir lønnsomt. USA er et enormt, men vanskelig marked. Jeg har ikke noe tro på at boka skal bli en gullgruve, sier Viestad.

I dag ble deg også klart at Viestad får sin egen tv-serie på kanalen PBS (Public Broadcasting System, en delvis statsstøttet og reklamefri kanal som når alle husstander i USA).

Serien «Scandinavian Cooking» blir på 13 programmer, hver på en halv time.

- Det har så vidt vi vet aldri tidligere vært laget en like omfattende programserie produsert av et norsk produksjonsselskap det amerikanske markedet. Nett-TV har fått det til fordi vi våger å tenke annerledes, sier seriens produsent Anders Sæther.

Personlig stil

Viestads kone studerer i Boston, og han har selv nærmest vært en pendler mellom Norge og USA. I Boston kom han i kontakt med flere matskribenter, og en av dem foreslo at han skulle skrive ei kokebok for det amerikanske markedet. Viestad skaffet seg en agent, og i går ble det klart at forlaget Artisan vil gi ut boka «New Scandinavian Cooking» våren 2003.

- Det blir ei veldig skrevet bok med personlige og entusiastiske essay. Deler av boka er ferdig, men det gjen-står masse arbeid. Jeg trodde amerikanerne ville ha mer konservative tekster, men forlaget likte godt min personlige stil.

Viestad mener at skandinavisk mat har dårlig rykte også i Norge. Vi har en tendens til å gjøre Norge kjedeligere enn det er, sier han.

Gravlaks

- Hvilke oppskrifter vil du presentere for amerikanerne?

- Gravlaks er ett eksempel på en oppskrift som vil være med. Det er en matrett med en helt unik skandinavisk tilberedelsesmåte, som har en lang historie, men som også er innmari moderne.

Kokeboka skal illustreres med fotografier av Dagbladets Mette Randem. Men hva er egentlig skandinavisk mat i våre dager?

- Det skandinaviske kjøkkenet oppstår i skjæringspunktet mellom våre råvarer og gamle mattradisjoner, og den moderne måten å tilberede disse på, sier Viestad.

USA-KOK: Matskribent Andreas Viestad skal ut med kokebok i USA. - Det er mange i USA som forbinder Norge med frastøtende mat. Det må det bli slutt på, sier Viestad.
Hele Norges coronakart